εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Copa-Cogeca: Κανόνες Καλής Μεταχείρισης των Ζώων

0 comments

 Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca υποδεχόμενες το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, της 5ης Ιουλίου, για την νέα στρατηγική της ΕΕ η οποία αφορά την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων για τα έτη 2012-2015, εστίασαν κυρίως στη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των κανόνων στην Ε.Ε. και στο γεγονός πως οι ίδιοι όροι θα πρέπει να ισχύουν και στα εισαγόμενα ζωικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ομάδα εργασίας των Copa-Cogeca, για την υγεία και ευζωία των ζώων, κ., είπε ότι «με την έγκριση της έκθεσης του ευρωβουλευτή Marit Paulsen (ALDE, SE), μαζί με τα πρόσφατα συμπεράσματα της Προεδρίας της Δανίας για την καλή διαβίωση των ζώων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μια σαφή εντολή για την ενθάρρυνση της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία των ζώων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ως θέμα προτεραιότητας. Η έκθεση επισημαίνει τις κύριες προκλήσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων στην Ευρώπη και κάνει ευκόλως κατανοητές τις κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαίοι αγρότες τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και έναντι των μη κοινοτικών εισαγωγών. Χαιρετίζουμε επίσης την πρόταση για ένα νέο απλουστευμένο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά μόνο αν πραγματικά αποτελούν ένα πρακτικό βήμα προς την απλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις και μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών δαπανών».

Συνεχίζοντας ο Per Olsen ανέφερε: «Οι Copa-Cogeca πιστεύουν ότι υπάρχει έλλειψη συνοχής μεταξύ της πολιτικής καλής μεταχείρισης των ζώων της ΕΕ και άλλων τομέων πολιτικής όπως οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί. Ως εκ τούτου, θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της ανάπτυξης της νέας στρατηγικής για την καλή μεταχείριση των ζώων, σύμφωνα με την τεχνογνωσία των παραγωγών και σε ένα ευρύτερο και περισσότερο συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τον ανταγωνισμό και τις εμπορικές πολιτικές. Όπως τονίζεται επίσης στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις και η καλή διαβίωση των ζώων αποτελεί μόνο μία από αυτές».

Με την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε «Η καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί ευθύνη για όλους τους φορείς κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, από το αγρόκτημα στο πιάτο. Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί μια προσέγγιση της καλής διαβίωσης των ζώων με όρους αγοράς. Οι αγρότες είναι πρόθυμοι να παραδώσουν τα προϊόντα που συμμορφώνονται με τα υψηλά πρότυπα καλής μεταχείρισης, αλλά το πρόσθετο κόστος που προκαλείται από αυτές τις υψηλές προδιαγραφές θα πρέπει να καλύπτεται από την αγορά. Οι συμμέτοχοι στην αλυσίδα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους και να επιδείξουν προθυμία να πληρώσουν για τις πρόσθετες ανάγκες της καλής διαβίωσης».