εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΗΠΑ: Τομέας Χοιροτροφίας

0 comments

 Ο τομέας της χοιροτροφίας οδηγείται σε οικονομική καταστροφή, σύμφωνα με τους αρμοδίους. Η ξηρασία από τη μια πλευρά και οι επιπτώσεις από τις τιμές των ζωοτροφών από την άλλη, ίσως φέρουν στο χείλος του γκρεμού και την οικονομική καταστροφή τον κλάδο της αμερικανικής χοιροτροφίας, αλλά και τους άλλους κλάδους της ζωικής παραγωγής. Οι μειωμένες σοδειές που διαπιστώθηκαν αρχικά στην Ιντιάνα και στο Ιλλινόις φαίνεται ότι επεκτείνονται προς τις δυτικές πολιτείες. Αν και τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης επικεντρώνονται στους παραγωγούς των δημητριακών και της σόγιας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες απώλειες, οι κτηνοτρόφοι είναι αυτοί που τελικά θα νοιώσουν τη ζημιά με το χειρότερο τρόπο.


Οι παραγωγοί δημητριακών έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την κρίση της μειωμένης σοδειάς με αύξηση των τιμών. Με αυτόν τον τρόπο, ένα 10% της μείωσης των εσόδων από τη μειωμένη σοδειά αντισταθμίζεται από την αύξηση των τιμών, που ουσιαστικά σημαίνει πάνω από 10%. Επιπλέον πολλοί παραγωγοί δημητριακών έχουν διασφαλίσεις για τις σοδειές τους και έτσι το αποτέλεσμα είναι ακόμη λιγότερο αρνητικό. Αυτοί που πραγματικά παραμένουν απροστάτευτοι είναι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν έχουν κανενός είδους προστασία του εισοδήματός τους.


Οι τιμές διαμορφώνονται με αύξηση κατά 45% για το καλαμπόκι και 28% για τη σόγια. Αυτές οι υψηλότερες τιμές θα πρέπει να απορροφηθούν από την κτηνοτροφία και αυτό προκαλεί οικονομική κατάρρευση των πιο ευαίσθητων κλάδων. Επειδή οι αυξημένες τιμές των ζωοτροφών δεν μπορεί να περάσουν στην τιμή κατανάλωσης και να επιβαρύνουν τον παραγωγό, δεν υπάρχει καμμιά διασφάλιση του κτηνοτρόφου. Οι πιο ευάλωτοι κλάδοι είναι φυσικά η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία που εξαρτώνται κατά μεγάλο ποσοστό από το καλαμπόκι και τη σόγια.

 

Τελικά, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές, υπάρχει πιθανότητα το κρέας, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης του κόστους, αλλά και πάλι οι κτηνοτρόφοι θα είναι οι χαμένοι, λόγω της μικρότερης διακίνησης των κτηνοτροφικών προϊόντων λόγω αυξημένης τιμής και χαμηλής αγοραστικής δύναμης των τροφίμων.

 

Οι χοιροτρόφοι στην προσπάθειά τους να απαντήσουν γρήγορα στις μεταβολές της αγοράς, ίσως αποφασίσουν να πουλήσουν άμεσα, αλλά αυτό σημαίνει ζώα σε χαμηλότερο βάρος, έστω και 1,5 κιλά. Επίσης αναζητούν χοιρομητέρες χαμηλής παραγωγικότητας για να τις σφάξουν άμεσα. Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά θα μπορούσε να ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού. Οι χοιρομητέρες που θα οδηγηθούν στην αγορά και δενη θα αναπαραχθούν τον Αύγουστο δεν θα δώσουν χοιρίδια το Δεκέμβριο και επομένως δεν θα προσθέσουν έσοδα το επόμενο καλοκαίρι. Οι χοιροτρόφοι θα πρέπει να σταθμίσουν όλα τα δεδομένα προτού αποφασίσουν.