εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Αιγοπρόβειου Γάλακτος

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), η παραγωγή πρόβειου και γίδινου γάλακτος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή χρονιά.
 
Σε επίπεδο περιφερειών, η Δυτική Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς την παραγωγή πρόβειου γάλακτος (92 χιλιάδες τόνοι) και η Κεντρική Μακεδονία στην παραγωγή γίδινου γάλακτος (28 χιλιάδες τόνους).

Οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας και Λάρισας, με βαθιά παράδοση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και στην κτηνοτροφία εν γένει, βρίσκονται στην κορυφή της παραγωγής, όπως άλλωστε συμβαίνει αρκετά χρόνια τώρα.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο νομό Αιτωλοακαρνανίας φθάνει τους 47 χιλιάδες τόνους, ενώ στο γίδινο προσεγγίζει τους 4 χιλιάδες τόνους, και γι’ αυτό το λόγο η ΕΑΣ Αγρινίου καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ίδρυση και λειτουργία της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΜΦΙΓΑΛ.
 
Στο νομό Λάρισας, η παραγωγή πρόβειου γάλακτος φθάνει τους 58 χιλιάδες τόνους, και γίδινου λίγο πάνω από 12 χιλιάδες τόνους.
 
Οι τιμές
Όπως και τις άλλες χρονιές, υψηλότερες τιμές πληρώνεται ο παραγωγός στα Δωδεκάνησα, καθώς εκεί και οι κτηνοτρόφοι είναι ελάχιστοι και η προσφορά γάλακτος μικρή. Έτσι, η μέση τιμή στο πρόβειο αγγίζει το 1,09 ευρώ το κιλό και στο γίδινο τα 66 λεπτά του ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη περιοχή οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι μόλις 15, με βάση τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ.