εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέα ΚΑΠ

0 comments

 

 
Εντείνονται οι ανησυχίες για επιπλέον καθυστερήσεις στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, παρά τις πιέσεις των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων για επίσπευση των διαδικασιών.
 
 
Ενώ οι αγροτικές οργανώσεις πιέζουν τους διαπραγματευτές των τριών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή – να οριστικοποιήσουν την συμφωνία σχετικά με τη μελλοντική αγροτική πολιτική μέσα στον Ιούνιο, εντείνονται οι ανησυχίες πως δεν θα είναι κάτι τέτοιο δυνατό καθυστερώντας έτσι την εφαρμογή του μεγαλύτερου κοινού Ευρωπαϊκού προγράμματος.
 
Οι διαπραγματευτές ήλπιζαν να συνάψουν συμφωνίες σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτό το μήνα, πριν παραδώσει η Ιρλανδία την προεδρία της Ε.Ε. στην Λιθουανία και πριν την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου του Ιουλίου.
 
Κάποια μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα οι δεκάδες πολιτικές διαφορές τους να επιλυθούν μέχρι τότε.

Η πλήρης εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι απίθανη μέχρι το 2015 – ένα έτος καθυστέρηση για την 2014-2020 που όφειλε να τεθεί σε ισχύ. Επιπλέον, ο κ. Pesonen, δήλωσε πως περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αβεβαιότητα στους αγρότες εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια αστάθεια της αγοράς και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Επίσης, οι διαπραγματευτές θα πρέπει να καταλήξουν στα τελικά αριθμητικά στοιχεία του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, με ένα συνολικό ποσό που αναμένεται στα 960 δις €. Ο προϋπολογισμός για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη αναμένεται να είναι περίπου 380 δισεκατομμύρια €, με περίπου 280 δισεκατομμύρια € για τις άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες και περίπου 80 δισεκατομμύρια € για την ανάπτυξη της υπαίθρου.
 
Ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας, κ. Simon Coveney, δήλωσε ότι αναμένει μια συμφωνία για την ΚΑΠ κατά τον τρέχοντα μήνα. Αλλά με εκκρεμή τα ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις διαμάχες σχετικά με τις προτάσεις για την επιβολή νέων περιβαλλοντικών προτύπων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η επίτευξη του εν λόγω στόχου φαίνεται αβέβαιη.

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής James Nicholson, εκπρόσωπος γεωργίας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δήλωσε ότι η συμφωνία δεν πρέπει να είναι βεβιασμένη.

Στην Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Κατσιφάρας, με αφορμή την ολοκλήρωση της επτάμηνης εκστρατείας που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA) με γενικό τίτλο «Μέλλον Τρόφιμα Αγρότες (Future Food Farmers)» δήλωσε, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους νέους αγρότες και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας.