εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κύπρος: Αφλατοξίνες σε Ζωοτροφές

0 comments

 

 
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση  σχετικά με το θέμα παρουσίας αφλατοξίνης Μ1 στο γάλα.
 
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι σχετικά με το θέμα παρουσίας αφλατοξίνης Μ1 στο γάλα, δεν έχουν αποδεσμευτεί οποιαδήποτε φορτία ζωοτροφών που να περιέχουν αφλατοξίνη Β1 πέραν του μέγιστου επιτρεπτού ορίου, όπως αυτό καθορίζεται από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία περί ζωοτροφών.
 
Μετά από οδηγίες του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση του θέματος που απασχολεί τα ΜΜΕ τις τελευταίες δύο μέρες και στα πλαίσια αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα πιθανό να προέρχεται από συμπληρωματική ζωοτροφή που έχει διοχετευτεί στις κτηνοτροφικές μονάδες από συγκεκριμένο εμπορικό μύλο ζωοτροφών. 

Αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων σε δείγματα
ζωοτροφών που λήφθηκαν από τις κτηνοτροφικές μονάδες των οποίων το γάλα βρέθηκε να περιέχει αφλατοξίνη Μ1 πέραν του μέγιστου επιτρεπτού ορίου.
Με την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων των δειγμάτων θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα και αν προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες θα κινηθεί νομική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση την εθνική αλλά και την κοινοτική νομοθεσία, η ευθύνη για την ποιότητα των παραγομένων και διακινούμενων ζωοτροφών βαρύνει τους παραγωγούς, τους εμπόρους αλλά και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν την υποχρέωση για τον ποιοτικό έλεγχο των ζωοτροφών που χορηγούν στα ζώα τους.

Το Υπουργείο Γεωργίας με γνώμονα την ασφάλεια των τροφίμων και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ