εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενισχύσεις για την Πτηνοτροφία μέσω ΚΑΠ

0 comments

 

Με κοινή τους επιστολή η ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ και η ΠΕΟΠΠ ζητούν να ενταχθεί η πτηνοτροφία κρεοπαραγωγής στον κατάλογο των επιλέξιμων τομέων της συνδεδεμένης ενίσχυσης του άρθρου 38. 
 


Συγκεκριμένα οι οργανώσεις των πτηνοτρόφων ζητούν να προστεθεί στον κατάλογο των επιλέξιμων τομέων και η πτηνοτροφία κρεοπαραγωγής, καθώς επίσης η χώρα μας να επιλέξει κατ΄αρχή ως δικαιούχους τομείς συνδεδεμένης ενίσχυσης το κρέας πουλερικών, ειδικότερα τις εκμεταλλεύσεις μεσαίου μεγέθους, πρωτογενούς παραγωγής σε παραδοσιακές περιοχές εκτροφής πτηνών.

Δημοσιεύουμε την επιστολή των πτηνοτροφικών οργανώσεων: 
 
ΠΡΟΣ:        ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
                  Υπουργό :   κ.  Τσαυτάρη Αθανάσιο
                   Αναπληρωτή Υπουργό:   κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο
 
Κοινοποίηση:     α)   Γενικό Γραμματέα  κ.Μόσχο Κορασίδη
  β) Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών     Σχέσεων
     κ.  Δημήτριο Μελά
 
ΘΕΜΑ: ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (cupled payments) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ Της ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 – 2020.
 
Το σχέδιο κανονισμού του Συμβουλίου στις 12/3/2013 για τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ που αντικαθιστά τον κανονισμό 73/2009 προβλέπει στο άρθρο 38 την δυνατότητα στα κράτη – μέλη να χορηγούν συνδεδεμένες ενισχύσεις “cupled payments” σε επιλεγμένους τομείς της γεωργικής παραγωγής. 
 
Στην παράγραφο 1 του ως άνω άρθρου ορίζονται συγκεκριμένοι δικαιούχοι τομείς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, στην παράγραφο 2 δεν ορίζονται τομείς, αλλά αναφέρονται ως βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας η  οικονομική, κοινωνική, και περιβαλλοντική σημασία ειδικών αγροτικών τομέων και προτύπων καλλιεργειών ή εκτροφών ζώων σε ειδικές ζώνες, ενώ στη παράγραφο 4 τονίζεται η ανάγκη θέσπισης συνδεδεμένων ενισχύσεων σε ειδικούς γεωργικούς τομείς που παρουσιάζουν μεγάλη σημασία για τη στήριξη καθορισμένων μειονεκτικών περιοχών του κράτους – μέλους. 
 
Στα πλαίσια των τρεχουσών εξελίξεων για την οριστικοποίηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ο κατάλογος των δικαιούχων τομέων, πέραν αυτών του άρθρου 1 είναι ακόμη ανοιχτός και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες προτείνονται διαρκώς νέες καλλιέργειες και εκτροφές που θεωρούνται σημαντικοί για την αγροτική παραγωγή σε κράτη – μέλη. Μάλιστα ανακοινώθηκε πρόσφατα από ίδιες πηγές ότι  προτάθηκαν ως δικαιούχοι τομείς συνδεδεμένων ενισχύσεων ο καπνός και το χοιρινό κρέας.   
 
Εξ΄άλλου με βάση τη διατύπωση των παραγράφων 2 και 4 θεωρείται ότι παραμένει ανοιχτή η προσθήκη τομέων που ανταποκρίνονται στα κριτήρια που ορίζονται στις ως άνω παραγράφους. 
 
Σχετικά με την οριστική διαμόρφωση των κανόνων των συνδεδεμένων ενισχύσεων της νέας Κ.Α.Π. προτείνουμε: 
 
• Nα προστεθούν στον κατάλογο των επιλέξιμων τομέων της συνδεδεμένης ενίσχυσης του άρθρου 38 η πτηνοτροφία κρεοπαραγωγής.
• Η Ελλάδα να επιλέξει κατ΄αρχή ως δικαιούχους τομείς συνδεδεμένης ενίσχυσης το κρέας πουλερικών, ειδικότερα τις εκμεταλλεύσεις  μεσαίου μεγέθους,  πρωτογενούς παραγωγής σε παραδοσιακές περιοχές εκτροφής πτηνών.
• Από τα αρμόδια υπουργεία να ανακοινωθεί εγκαίρως η ως άνω επιλογή που προβλέπει ο κανονισμός (πριν την 1η Αυγούστου) και να δοθούν στην ΕΕ τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη σημασία  των επιλεγμένων μονάδων για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία του κλάδου σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, καθώς και τη διασφάλιση ποιότητας που επιθυμεί ο καταναλωτής, σύμφωνα με τα κριτήρια των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 38.
 
Οι λόγοι του διαβήματός μας είναι οι ακόλουθοι:
 
1. Είναι εμφανές ότι σε επίπεδο ΕΕ γίνεται συνεχώς όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της πραγματικής γεωργικής παραγωγής που διασφαλίζεται από ενεργούς παραγωγούς, όχι μόνο των τομέων που ιστορικά στηρίζονταν από τις Κοινές Οργανώσεις των Αγορών (ΚΟΑ) μέχρι το 2003 με βάση την περίοδο αναφοράς 2000 – 2003, αλλά και των τομέων που δεν λάμβαναν τέτοιες ενισχύσεις  και δεν εντάσσονταν στους κανονισμούς 1782/2003 και 73/2009. 
Η βασική αιτία είναι ότι στα πλαίσια της διεθνούς κρίσης έχουν μεταβληθεί σήμερα ριζικά οι συνθήκες των γεωργικών αγορών που καθόριζαν την παραδοσιακή ΚΑΠ, ώστε δυναμικοί γεωργικοί που δεν χρειάζονταν κατά κανόνα στήριξη όπως είναι η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία, σήμερα κλυδωνίζονται ή λειτουργούν στα όρια της επιβίωσης, αφού από πλευράς εισοδήματος έχουν ισοπεδωθεί στο ίδιο επίπεδο ή ακόμη και δυσμενέστερο σε σχέση με τους τομείς που ιστορικά θεωρούνται ευπαθείς. 
Πρόσθετος λόγος είναι ότι η ανταγωνιστική θέση της ΕΕ στο εμπόριο με τις τρίτες χώρες υποβαθμίσθηκε ακόμα περισσότερο από τη διεθνή κρίση των γεωργικών αγορών, από την αύξηση των διεθνών τιμών των τροφίμων και των εισροών, κυρίως των ζωοτροφών, το παραγωγικό δυναμικό στις περισσότερες χώρες συρρικνώθηκε, με συνέπεια να συζητείται  το ενδεχόμενο επισιτιστικού προβλήματος μελλοντικά στα κράτη – μέλη.
Οι πιο πάνω συνθήκες οδηγούν σε τάση ανασχεδιασμού της ΚΑΠ, ώστε το πρότυπο των ενισχύσεων αποσύνδεσης από την παραγωγή (decupled payments) να αποδυναμώνεται σταδιακά με παράλληλη στροφή στις συνδεδεμένες ενισχύσεις (decupled payments). Τη στροφή αυτή δείχνει το γενικό κλίμα στην ΕΕ για ενίσχυση της πραγματικής παραγωγής σε τομείς εκτός ιστορικού μοντέλου που αντιμετωπίζουν κρίση, αντί να επιδοτείται υπέρμετρα η αποχή από την πραγματική παραγωγή με μόνη ενασχόληση την διατήρηση των αγρών σε καλή κατάσταση μέσα από το σύστημα των κεκτημένων δικαιωμάτων μέχρι το 2003 (ιστορικό μοντέλο) που είχε επικρατήσει αρχικά.
 
2.  Η πτηνοτροφία στην Ελλάδα εμφανίζει από το 2006 αντί συγκυριακή, μόνιμη κρίση αγοράς και κόστους παραγωγής που συνεχώς εντείνεται. 
 
3.  Ο κλάδος δεν ενισχύεται στα πλαίσια της ΚΑΠ ούτε με άμεσες ενισχύσεις ΚΟΑ, ούτε με μέτρα στήριξης αποθεμάτων.
 
4.  Η εφαρμογή του κανονισμού 1535/2007 στην πτηνοτροφία με την καταβολή ενισχύσεων “de minimis” κατέδειξε τη δεινή θέση του κλάδου και την ανάγκη στήριξής του στις σημερινές δύσκολες συνθήκες αγοράς.
 
5.  Με την εφαρμογή του ως άνω κανονισμού έχει αποκτηθεί η σχετική εμπειρία διαχείρισης ενισχύσεων στον κλάδο, έχει διαμορφωθεί η υλικοτεχνική υποδομή και η απαραίτητη βάση δεδομένων.
 
6.  Οι μεσαίες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζουν οξύτερο πρόβλημα κρίσης, μείωση ζήτησης, οριακό εισόδημα, υψηλά επιτόκια, και ανεπαρκή χρηματοδότηση, μεγάλο κόστος ενέργειας, αναλώσιμων κυρίως ζωοτροφών, ενώ ο ανταγωνισμός από τις χώρες της ΕΕ με χαμηλά επιτόκια, και μειωμένες τιμές εισροών εμφανίζεται αθέμιτος. 
 
7.  Στην Ελλάδα η πτηνοτροφία κατά μεγάλο ποσοστό  ασκείται από μεσαίες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις πρωτογενούς παραγωγής αγροτικού κυρίως χαρακτήρα που απέχουν αισθητά από τις επιχειρηματικές καθετοποιημένες εκμεταλλεύσεις της αυτορυθμιζόμενης αγοράς που επικρατούν στην ΕΕ.
 
8.  Επίσης σε μεγάλο ποσοστό συγκεντρώνεται σε περιοχές με παράδοση στη πτηνοτροφία, προσφέροντας στις περιοχές αυτές σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα. 
 
9.  Προσφέρει στην αγορά ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα, ειδικές εκτροφές και ποιότητες και βιολογικά παραγωγή με τάση αύξησης.
 
10.  Με την ένταξη της πτηνοτροφίας στην ενιαία ενίσχυση των συνδεδεμένων ενισχύσεων που καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους δεν θα επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό ο κρατικός προϋπολογισμός από τις ενισχύσεις “de minimis”.
 
Με την προσδοκία ότι το παρόν διάβημά μας θα τύχει από την πλευρά σας ευνοϊκή συνέχεια στα κοινοτικά και εθνικά όργανα άσκησης της αγροτικής πολιτικής.
 
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
 
Με τιμή
 
Για την «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ»                                                 Για την Π.Ε.Ο.Π.Π.
   Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                  Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Μπαλτογιάννης Χριστόδουλος                                          Απόστολος  Ζιώγας