εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή και Εμπορία των Προϊόντων Μελισσοκομίας

0 comments

 

 
Εγκρίθηκε η δαπάνη του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας για το έτος 2013.
 
 
Η απόφαση της έγκρισης του συγκεκριμένου προγράμματος δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά την έγκριση του ποσού των 5.600.000 €, το οποίο κατά 50% θα επιβαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) και το υπόλοιπο τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χωρίζεται ουσιαστικά σε 4 δράσεις:
 
1. τον εξορθολογισμό της νομαδικής μελισσοκομίας, για τον οποίο έχουν εγκριθεί 3.965.000 € και θα αφορά την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας, αλλά και την αντικατάσταση κυψελών,
2. την παροχή τεχνικής βοήθειας για την οποία έχουν εγκριθεί 1.385.000 € και το μεγαλύτερο ποσοστό κατανέμεται για τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας,
3. για τη στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού (ποσό έγκρισης: 200.000 €) και
4. για τη διενέργεια εφαρμοσμένης έρευνας (ποσό έγκρισης: 50.000 €)
 
Η εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση και ο έλεγχος της υλοποίησης του προγράμματος διενεργείται από τη Δ/νση Ζωικής Παραγωγής και ΑΠΑ του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Μελισσοκομίας, τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, τη Δ/νση Πληροφορικής του ΥπΑΑΤ και τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών. 
 
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής, οι δικαιούχοι, τα ποσά επιχορήγησης ανά δράση, η μεταφορά ποσών από ενέργεια σε ενέργεια, οι όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση των ενισχύσεων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πληρωμής και γενικά κάθε αναγκαίο μέτρο για την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος, καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος είναι από 1/09/2012 μέχρι και 31/08/2013.