εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γενετικά Τροποποιημένο Στάρι

0 comments

 

Προβληματισμός σε ΗΠΑ και ΕΕ για γενετικά τροποποιημένο σιτάρι που βρέθηκε να καλλιεργείται χωρίς έγκριση. 

 
Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Επιθεώρησης Υγείας Ζώων και Φυτών (APHIS), του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε, στις 29 Μαΐου 2013, ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών σε δείγματα φυτών, από ένα αγρόκτημα του Όρεγκον, δείχνουν την παρουσία μιας ποικιλίας γενετικά τροποποιημένου σιταριού (GE), που είναι ανθεκτικό στο ζιζανιοκτόνο glyphosate, η οποία είχε λάβει άδεια δοκιμής σε 16 Πολιτείες, από το 1998 μέχρι το 2005. Το APHIS ξεκίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας, αφού, όπως υποστηρίζει, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ποικιλίες σιταριού GE, που να έχουν εγκριθεί για πώληση ή για εμπορική παραγωγή, στις ΗΠΑ ή σε άλλα κράτη. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις ΗΠΑ επίσημη ενημέρωση για την πορεία των ελέγχων και τα αποτελέσματα των ερευνών. 

Πάντως το USDA σπεύδει να καθησυχάσει τους καταναλωτές, αφού υποστηρίζει ότι «η ανίχνευση αυτής της ποικιλίας σιταριού δεν αποτελεί ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων». Όπως αναφέρει, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ πραγματοποίησε το 2004 διαβούλευση σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται από αυτήν την ανθεκτική ποικιλία σιταριού. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η FDA ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη ποικιλία είναι «τόσο ασφαλής όσο και οι υπόλοιπες μη γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες σιταριού που κυκλοφορούν στην αγορά». 

«Μελετούμε την κατάσταση πολύ σοβαρά και έχουμε ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Michael Firko, διευθυντής Βιοτεχνολογίας στην APHIS. Και συνέχισε: «πρώτη μας προτεραιότητα είναι το συντομότερο δυνατό να προσδιορίσουμε τις συνθήκες και την έκταση της κατάστασης αλλά και το πώς συνέβη. Συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία και τους εμπορικούς εταίρους και έχουν δεσμευθεί να μας παρέχουν έγκαιρη πληροφόρηση. Το USDA θα χρησιμοποιήσει όλους τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την ολοκλήρωση της παρούσας έρευνας». 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters, από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσημη ενημέρωση για την πορεία των ελέγχων και τα αποτελέσματα από την έρευνα για την εύρεση του μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου σιταριού, ενώ εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν τα εισερχόμενα φορτία στην ΕΕ και να «μπλοκαριστούν», εάν ανακαλυφθεί ότι περιέχουν τη συγκεκριμένη ποικιλία. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση σε αυτό το στάδιο για τυχόν ευρύτερους περιορισμούς στις εισαγωγές από ΗΠΑ», τόνισε και πρόσθεσε ότι «μια απαγόρευση των εισαγωγών θα πρέπει να τεθεί συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι από τα επιμέρους κράτη μέλη της».
 
Τον προβληματισμό της για το θέμα εκφράζει και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Το υπουργείο γεωργίας της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ακυρώνει την αγορά 25.000 τόνων μαλακού λευκού σιταριού από τις ΗΠΑ, στον απόηχο της ανακάλυψης του γενετικά τροποποιημένου σιταριού.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ