εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές Αγροτικού Ρεύματος.

0 comments

 

 
Δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της Eurostat για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του υγραερίου του δευτέρου εξαμήνου του 2012 στη ΕΕ των 27.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των τιμών σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Ειδικότερα η μέση κοινοτική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στα 19,7€/100 kWh και του υγραερίου στα 7,2 €/100 kWh σημειώνοντας αύξηση κατά 6,6% και κατά 10,3% αντίστοιχα. Οι τιμές αυτές ενδιαφέρουν γενικά την αγροτική παραγωγή διότι αντανακλούν επίσης τη δαπάνη ενέργειας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ, στα πλαίσια πάντα της πολιτικής του αγροτικού τιμολογίου στα κράτη – μέλη.
 
Από την εξέταση των στοιχείων διαπιστώνουμε ότι οι απόλυτες τιμές, καθώς και οι αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του υγραερίου δεν είναι ομοιογενείς, αλλά διαφέρουν ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε επίπεδο ομάδων χωρών. Στις περισσότερες βόρειες χώρες, στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την  Κύπρο οι  τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα, στις περισσότερες βαλκανικές χώρες και στη Γαλλία είναι αισθητά χαμηλότερες του μέσου κοινοτικού όρου. Στην Ελλάδα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 είναι 14,2€/100 kWh αυξημένη κατά 14,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011, ενώ η Κύπρος παρουσιάζει την υψηλότερη τιμή στην ΕΕ, 29,1€/100, αυξημένη κατά +20,6 σε σχέση με πέρυσι. 
 
Στην Ελλάδα η τιμή του υγραερίου είναι η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ με 10,2€/100 kWh μετά την αντίστοιχη τιμή στη Σουηδία που είναι 12,7€/100 kWh. Οι βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν τις χαμηλότερες τιμές υγραερίου που κυμαίνονται μεταξύ 5-7€/100 kWh (πχ η Βουλγαρία 5,6€/100 kWh και η Πολωνία 5,8 €/100 kWh), ενώ στις άλλες χώρες κυμαίνονται κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο. 
 
Από τις τιμές του αγροτικού τιμολογίου που παρουσιάζει η Eurostat στους πίνακες των τιμών εισροών στην αγροτική παραγωγή διαπιστώνεται ότι άλλες χώρες ακολουθούν πολιτική μειωμένου αγροτικού τιμολογίου, ενώ σε άλλες οι τιμές του οικιακού και του αγροτικού τιμολογίου εμφανίζουν μικρή διαφορά.  Η Eurostat καταγράφει για την Ελλάδα το 2012 τιμή αγροτικού ρεύματος  6,31 €/100 kWh, ενώ το 2011 ήταν 5,72€/100 kWh, δηλαδή αυξημένη κατά 10,3%. Στις χώρες της ΕΕ με μειωμένο αγροτικό ρεύμα το αγροτικό τιμολόγιο διαμορφώνεται στο 70-80% του κανονικού πχ στην Αυστρία είναι 16,5€/100 kWh,  και στο Βέλγιο 14,34 €/100 kWh, ενώ στην Ελλάδα είναι περίπου το 50% του κανονικού, δηλαδή από τα χαμηλότερα σχετικά αγροτικά τιμολόγια στην ΕΕ.
 
Οι εξελίξεις στο ορατό μάλλον παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αφού τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις για το οικιακό και το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα στις περισσότερες βόρειες  χώρες είναι μικρές, περίπου 2%-4% το χρόνο, ενώ οι αντίστοιχες αυξήσεις για τον μεγαλύτερο αριθμό  των χωρών της νότιας Ευρώπης και των Βαλκανίων κυμαίνονται περίπου σε ποσοστό 10% – 15%.
 
Οι τάσεις αυτές δείχνουν μία διαχρονική προσέγγιση των τιμών στις  χώρες– μέλη της ΕΕ για το ηλεκτρικό ρεύμα στο επίπεδο των βορείων χωρών, δηλαδή περίπου στη μέση κοινοτική των 20€ €/100 kWh τουλάχιστον για το οικιακό ρεύμα που υποδηλώνουν ανάλογες τάσεις και για το αγροτικό ρεύμα. 
 
Για το 2013, και με εμφανές το ενδεχόμενο για το 2014, είναι προβλέψιμη η άνοδος της δαπάνης ενέργειας για τον αγροτικό τομέα, ειδικά μέσα από τις πιέσεις για αύξηση ή ακόμα και την κατάργησή του αγροτικού τιμολογίου, με αντισταθμιστική πρόταση από το ΥΑΑΤ θέσπισης ειδικού αγροτικού νυχτερινού τιμολογίου. Η αθροιστική μεγάλη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, του υγραερίου και του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή του υγραερίου στην αγροτική παραγωγή δημιουργούν αρνητικές συνθήκες ανταγωνιστικότητας για την ελληνική κτηνοτροφία.
  
Γενικότερα, οι ενεργοβόροι κλάδοι που είναι η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία πλήττονται σημαντικά από την αύξηση της δαπάνης ενέργειας συνολικά που έγινε εντονότερη μετά από την εξίσωση φόρων πετρελαίου κίνησης θέρμανσης και επί πλέον έχουν εξαιρεθεί από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου κίνησης. Οι επαγγελματικές οργανώσεις των δύο αυτών κλάδων έχουν υποβάλλει διαμαρτυρίες και σχετικά αιτήματα στα αρμόδια Υπουργεία για υπαγωγή των δύο κλάδων στη επιστροφή του ειδικού φόρου και γενικότερα για χάραξη πολιτικής μείωσης του κόστους ενέργειας πχ εξέταση επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης υγραερίου που χρησιμοποιείται κυρίως από την πτηνοτροφία. Η πρόταση  για το νυχτερινό αγροτικό τιμολόγιο δεν ικανοποιεί τους κλάδους αυτούς διότι όπως υποστηρίζουν οι εργασίες γίνονται στη διάρκεια της ημέρας.