εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Δικαιώματα Βοσκοτόπων

0 comments

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα σχετικά με τα δικαιώματα για την αναγνώριση των βοσκοτόπων θα λειτουργήσει βάσει των παλιών στοιχείων.
 
Αυτό προκύπτει μετά τη συζήτηση που είχε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Τζωρτζάκης με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέξανδρο Οφίδη. Αυτό σημαίνει, ότι δεν θα γίνουν περικοπές στα χρήματα που θα δοθούν στους παραγωγούς ως ενιαία ενίσχυση, εξισωτική.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια του να εναρμονίσει την εθνική με την κοινοτική νομοθεσία στο θέμα  της αναγνώρισης των βοσκοτόπων προχώρησε σε περικοπές διαφόρων περιοχών όπως natura οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε ποσοστό 37,5% επί των επιλέξιμων εκτάσεων προηγούμενων ετών. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν να αντιδράσουν οι αγροτικές οργανώσεις και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς διαπίστωναν αδικίες στο όλο σύστημα. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη διάρκεια συνάντησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ την Πέμπτη 30 Μαΐου  ο κ. Τζωρτζάκης έδειξε στον κ. Οφίδη περίπτωση γεωγραφικής ενότητας στην οποία γινόταν αποχαρακτηρισμός κατά 37,5% , αν και σχεδόν στο σύνολο της ήταν καλυμμένη από ελαιόδεντρα. Σχολιάζοντας γενικότερα το θέμα του αποχαρακτηρισμού των βοσκότοπων ο κ. Τζωρτζάκης είπε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν νοείται κάτω από ένα πρίνο να βόσκει πρόβατο, όμως στην Ελλάδα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο».