εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Απεντάξεις Βοσκοτόπων

0 comments

 

Με στόχο την προσαρμογή της Ελλάδας στα δεδομένα τους Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως «βοσκότοποι», εκατομμύρια στρέμματα αναμένεται να αποχαρακτηριστούν. 
 
 
 
Η χώρα μας απειλείται με υψηλά πρόστιμα, εάν δεν προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η αλλαγή του χαρακτηρισμού των εκτάσεων έγινε σε πολλές περιπτώσεις επειδή υπάρχει ο προσδιορισμός natura. Κάποιοι έχουν επίσης δηλώσει παράνομα ως βοσκοτόπουος, ακόμα και εθνικούς δρυμούς. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που αφορούν ακόμα και σε πλαγιές, επικλινή εδάφη, στα οποία ως γνωστό βόσκουν κοπάδια, κατά συνέπεια λειτουργούν και είναι βοσκότοποι, ενώ αποχαρακτηρίζονται και εκτάσεις χωρίς εμφανή αίτια. 

Άλλη περίπτωση αφορά σε ελαιώνες  που βρίσκονται πολύ κοντά σε βοσκότοπους ή συνορεύουν με αυτούς. Ο χαρακτηρισμός των γεωγραφικών ενοτήτων που έχει γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ «κόβει» τους ελαιώνες από τις επιδοτήσεις. Κι αυτό, διότι τους χαρακτηρίζει βοσκοτόπους. Όπως σχολιάζουν παράγοντες ενώσεων, υπάρχουν εγκαταλειμμένοι ελαιώνες, που λειτουργούν στην ουσία ως βοσκότοποι.  Μαζί όμως «με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», όπως φαίνεται, καθώς και αρκετά πραγματικά ελαιόδεντρα εμφανίζονται με τους νέους χαρακτηρισμούς ως βοσκότοποι, καθώς το σύστημα δεν «διαβάζει» σημαντικές διαφορές.  Θεωρητικά αυτό θα φανεί κατά τους διασταυρωτικούς ελέγχους που θα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι όμως θα καθυστερήσουν πολύ να εισπράξουν τις επιδοτήσεις τους. 

Ιδιαίτερα η Κρήτη, αναμένεται να χάσει κονδύλια άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ από τον αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων, σύμφωνα με στοιχεία υπηρεσιακών παραγόντων συνεταιριστικών οργανώσεων.  Ένα παράδειγμα είναι ο χαρακτηρισμός ως βοσκοτόπων των  ελαιώνων που βρίσκονται στους πρόποδες βουνών και «αγκαλιάζουν» τις κορυφές τους, τοπίο συνηθισμένο στην Κρήτη. Το σύστημα δεν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ελαιώνες και «βλέπει» μόνο βοσκότοπους. 

Μόνο στο νομό Ρεθύμνης εκτός επιδοτήσεων μένουν περίπου 280.000 στρέμματα, πράγμα που θα οδηγήσει στη μείωση της ενιαίας ενίσχυσης χιλιάδων δικαιούχων, στην απώλεια της εξισωτικής και την απένταξη από προγράμματα νέων αγροτών και βιολογικής κτηνοτροφίας

ΟΙ κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για όλα αυτά. Μάλιστα, το μέλος της διοίκησης του κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων,  Βασίλης Σμπώκος δηλώνει, ότι δεν είναι δυνατόν όλα αυτά τα χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ να χαρακτηρίζει επιλέξιμες αυτές τις εκτάσεις και τώρα να τις αποχαρακτηρίζει! Θέλουμε επίσημη απάντηση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα κριτήρια με τα οποία δεν είναι επιλέξιμη αυτή η γη» τονίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι  χιλιάδες κτηνοτρόφοι είτε δεν θα πάρουν επιδότηση είτε θα μειωθούν τα χρήματα τους, πράγμα που θα εξαρτηθεί από τη μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων κατά γεωγραφική ενότητα.