εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συνεταιριστικό Μοντέλο Γεωργίας στην ΚΑΠ

0 comments

 

 
«Γεωργία – Συνεταιρισμοί και η ΚΑΠ» είναι το θέμα του διαγωνισμού που θα ανακοινώσουν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca την Δευτέρα 13 Μαΐου. 
 
 
 
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στους σταθμούς του μετρό των Βρυξελλών, μέσω της ιστοσελίδας τους, αλλά και με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 
Η εν λόγω ανακοίνωση θα γίνει εν όψει του ότι εντείνονται οι τριμερείς συνομιλίες εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) προκειμένου να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τον Ιούνιο, ώστε να τονιστεί η αναγκαιότητα της στήριξης του αγροτικού τομέα και των συνεταιρισμών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων (αναμένεται αύξηση της τάξης του 70% έως το 2050).
 
Η 13 Μαΐου επελέγη ως μέρα εκκίνησης του διαγωνισμού καθώς θα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., και από τις 08.30 έως τις 11.00 έξω από τους κοντινούς σταθμούς του μετρό (Schuman, Gare du Midi, Gare Centrale και Merode) θα διανέμονται φρούτα και έντυπα τονίζοντας τα αιτήματα των αγροτικών οργανώσεων. Παράλληλα θα καλούνται οι περαστικοί σε συμμετοχή στον διαγωνισμό, με την βράβευση των νικητών τον Σεπτέμβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με δηλώσεις του επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οραγνώσεων, κ. Pekka Pesonen, επισήμανε τα εξής: «Είναι ζωτικής σημασίας μια ταχεία και θετική λήψη απόφασης σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο τελικό πακέτο πρέπει να είναι πρακτικά, εφαρμόσιμα και φιλόδοξα. Είναι ζωτικής σημασίας η λήψη μιας γρήγορης απόφασης, έτσι ώστε οι αγρότες και αγροτικοί συνεταιρισμοί να μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις και παραγωγικά σχέδια.
 
Με τους αγρότες να πλήττονται όλο και περισσότερο από τις κακές καιρικές συνθήκες, την αστάθεια της αγοράς και την ζήτηση τροφίμων σε άνοδο, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν γαίες εκτός παραγωγής στο τελικό πακέτο, που θα συμφωνηθεί από τους υπουργούς της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ευρωβουλευτές, τον Ιούνιο. Επίσης, πρέπει να ενισχυθεί η θέση των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων μέσω της ενίσχυσης των οργανώσεων παραγωγών και των συνεταιρισμών. Οι νέες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην παροχή βοήθειας στους γεωργούς προκειμένου να έχουν καλύτερες αποδόσεις από την αγορά και τα ευρήματα αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται στην τελική συμφωνία για την ΚΑΠ».