εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ελληνικά Προϊόντα ΠΟΠ

0 comments

 

 
Κίνδυνος ανάκλησης της πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ, όπως η φέτα, το αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας, οι ελιές Καλαμών υπάρχει μετά τα κρούσματα εσωτερικής αμφισβήτησης, που παρατηρούνται.
 
Τα προϊόντα ΠΟΠ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, όπου οι ΗΠΑ θέτουν το ζήτημα  μη αναγνώρισης πολλών προϊόντων ΠΟΠ (ιδίως των τυριών). Ιδιαίτερα η φέτα βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί δεν αναγνωρίζουν όλους τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς που έχει θέσει η ΕΕ και διαπραγματεύονται ανά προϊόν.

Στο επίκεντρο των τριβών βρίσκεται η επιμονή των Ευρωπαίων για να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ τον γεωγραφικό προσδιορισμό, την προστασία δηλαδή που παρέχεται σε τρόφιμα και ποτά σύμφωνα με την περιοχή προέλευσής τους, την συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής τους και την προέλευση των συστατικών.

Η Ελλάδα και η ΕΕ από καιρό υποστηρίζουν πως η ονομασία φέτα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για το τυρί που φτιάχνεται στην Ελλάδα, αν και η  φέτα δεν παράγεται σε μια μόνο περιοχή της Ελλάδας, αλλά σε όλη τη χώρα και με διαφορετικές ποιότητες, επισημαίνεται από την πλευρά των ΗΠΑ. Βεβαίως δεν αμφισβητούνται μόνο ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, αλλά και άλλων χωρών, όπως π.χ. η ιταλική μοτσαρέλα.

Σχετικά με το ΠΟΠ Αρνάκι και Κατσικάκι Ελασσόνας, η πιστοποίηση είναι εδώ και δυο χρόνια ανενεργή και υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης από την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Θυμίζουμε, ότι το Νοέμβριο του 2010 δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έγκριση πιστοποίησης κρεάτων αρνιών γάλακτος και κατσικιών γάλακτος περιοχής Ελασσόνας ΠΟΠ και καταχωρήθηκε στο μητρώο των ΠΟΠ. Μετά την παρέλευση δυο ετών από την έγκριση πιστοποίησης αυτή παραμένει ανενεργή, αφού, σύμφωνα με τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό της Ελασσόνας, δεν προωθήθηκε από τον ΟΠΕΓΕΠ.  
 
Το ζήτημα των ΠΟΠ ελιών Καλαμών εντάσεται στην αμφισβήτηση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμών» από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς, και εκδηλώθηκε με το αίτημα κατάργησης του συγκεκριμένου ΠΟΠ.
 
Τα προβλήματα αυτά, πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των παραγωγών, των βιομηχανιών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Το ζητούμενο είναι η θέσπιση σαφών και απαραβίαστων κανόνων, τους οποίους θα σέβονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, έστω και εάν οι κανόνες αυτοί πρέπει να επιβληθούν με τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων από τις αρχές.