εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μέτρα για τη Νέα Γρίπη των Πτηνών

0 comments

 

 
Αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νέας γρίπης των πτηνών και τους θανάτους ανθρώπων ετοιμάζεται να πάρει ο FAO.
 
 
Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (FAO) με δεδομένη την εξάπλωση της νέας γρίπης των πτηνών και τους θανάτους ανθρώπων στην Κίνα θα λάβει αυστηρά μέτρα. 

Το νέο στέλεχος της γρίπης Η7Ν9 προκαλεί από καθόλου έως ελάχιστα συμπτώματα στα πουλιά και έτσι δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα. Έτσι, οι πτηνοτρόφοι δεν γνωρίζουν εάν η ασθένεια κυκλοφορεί στη μονάδα τους. Τα μέτρα υγιεινής και βιοασφάλειας που θα πρέπει να ληφθούν από όλους τους πτηνοτρόφους, θα τους βοηθήσουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να διατηρήσουν υγιή τα σμήνη τους.

Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερωθεί το κοινό για τα συμπτώματα που προκαλεί το νέο στέλεχος του ιού, ώστε να προσφεύγει στα νοσοκομεία για τις σχετικές εξετάσεις. Από την άλλη πλευρά οι επιστήμονες ήδη εργάζονται στην κατεύθυνση της κατανόησης της συμπεριφοράς του ιού και την πρόκληση της ασθένειας στα πτηνά και στους ανθρώπους. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν να προστατεύουν από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τα πουλιά στον άνθρωπο.

Τα μέτρα προφύλαξης, που συστήνονται από τον FAO είναι:

  • Διατηρείστε όλα τα πουλιά και τα ζώα μακριά από τους χώρους διαβίωσης των ανθρώπων. Σταματήστε την επικοινωνία με μολυσμένες μονάδες, οι οποίες μπορούν να θέσουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο. 
  • Κρατείστε τα άγρια πτηνά μακριά από τα πουλερικά και τα άλλα ζώα, καθώς και ζώα και πουλιά διαφορετικών ειδών, το κάθε είδος ξεχωριστά.
  • Αναφερετε τα άρρωστα ή νεκρά πτηνά και ζώα στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές. 
  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας, ώσττε, εάν υπάρχει, να σκοτώσετε ή να απομακρύνετε τον ιό. Ούτως ή άλλως, αυτό είναι απολύτως απαραίτητο μετά από οποιαδήποτς επαφή με πουλιά ή άλλα ζώα, είτε αν μαγειρεύετε και οπωσδήποτε πριν να φάτε.
  • Να τρώτε καλά μεγειρευμένο κρέας και ζωικά προϊόντα.
  • Μην τρώτε άρρωστα ζώα ή πουλιά και μην τα πουλάτε.
  • Επικοινωνείστε αμέσως με το γιατρό σας, εάν παρουσιάσετε πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος, μετά από επαφή με πτηνά ή ζώα, άγρια ή εκτροφής.

Ο FAO θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να ερευνά την εξέλιξη του ιού και να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές των κρατών μελών του.