εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΕΦΕΤ: Αλογίσιο Κρέας

0 comments

 

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, το 12,5% του βόειου κρέατος ή των τελικών προϊόντων του, που καταναλώσαμε περιείχε αλογίσιο κρέας, σύμφωνα με τα ευρήματα του ΕΦΕΤ.
 
 
Το 12,5% του βόειου κρέατος ή των τελικών προϊόντων του, που καταναλώναμε περιείχε αλογίσιο κρέας, όπως προκύπτει από τον πρώτο κύκλο ελέγχων που έκανε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. 
 
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ ελήφθησαν 288 δείγματα διαφόρων κατηγοριών προϊόντων από τα οποία τα 36 βρέθηκαν θετικά, δηλαδή ανιχνεύτηκε DNA αλόγου. Από το σύνολο των 288 δειγμάτων, τα 62 αφορούσαν πρώτη ύλη βόειου κρέατος, π.χ. Κιμάς. Σε αυτήν την κατηγορία τα δύο ήταν θετικά και τα 60 αρνητικά. Τα υπόλοιπα 226 ήταν τελικά προϊόντα (π.χ. κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, μπιφτέκια, κεμπάπ). Από τη συγκεκριμένη κατηγορία τα 34 ήταν θετικά στην ανίχνευση γενετικού υλικού αλόγου και τα 251 αρνητικά. Από το σύνολο των 288 για δύο δείγματα οι εργαστηριακές αναλύσεις είναι σε εξέλιξη.
 
Ο ΕΦΕΤ έλεγξε συνολικά 349 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 176 ήταν εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, τα 26 catering, οι 63 εισαγωγείς, οι 70 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και τα 14 εστιατόρια.
 
Επιπλέον, έλαβε και 36 δείγματα κρέατος τα οποία απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 24 αποτελέσματα τα οποία και είναι αρνητικά.
 
Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:

Ο ΕΦΕΤ, τόσο στο πλαίσιο της Σύστασης 2013/99/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στο πλαίσιο δικών του ελεγκτικών πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και τις ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος ελέγχων που αφορούν στην ανίχνευση κρέατος αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας.

Σε ότι αφορά στα θετικά σε DNA αλόγου δείγματα, τα οποία με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ – παρ’ όλο που δεν προβλέπεται από τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – υποβλήθηκαν και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), έχουν εκδοθεί είκοσι τέσσερα (24) αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους που ήταν στο σύνολό τους αρνητικά.   
 
Σημειώνεται ότι ένας μικρός αριθμός δειγμάτων που αφορά ελέγχους που προέκυψαν από καταγγελίες καταναλωτών είναι ακόμη σε εξέλιξη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και δύο θετικά δείγματα της επιχείρησης "Π. Γ. Νίκας ΑΒΕΕ" που αφορούσαν τη σειρά "Νίκας Μοσχάρι",  τα οποία είχαν ήδη αποσυρθεί προληπτικά από την επιχείρηση μετά από σχετικό Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ.
 
Επίσης, ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και τη διαδικασία αμοιβαίας συνδρομής των Κρατών-Μελών, ενημέρωσε για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να δρομολογηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι σχετικοί έλεγχοι.  Σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.
 
Συμπερασματικά από την όλη ελεγκτική δραστηριότητα προκύπτει ότι οι χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης βόειου κρέατος, που ενοχοποιείται για την παρουσία DNA αλόγου, ήταν κατά βάση η Ρουμανία και κατά δεύτερο λόγο η Πολωνία και η Ιταλία, ενώ τελικά προϊόντα που εισήχθησαν στην χώρα μας είχαν παρασκευαστεί σε Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία και Ολλανδία.

Για όλες τις παρτίδες τροφίμων που βρέθηκαν θετικές στην ύπαρξη DNA αλόγου και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, ακολουθούνται ήδη από τις ελεγκτικές υπηρεσίες όλα τα προβλεπόμενα από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, τόσο ως προς τις διοικητικές επιπτώσεις, όσο και ως προς τις ποινικές και για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι περαιτέρω αναλυτική πληροφόρηση, σχετικά με το θέμα της παρουσίας κρέατος αλόγου σε τρόφιμα με βοδινό κρέας, βρίσκεται στον ιστότοπο του ΕΦΕΤ. 
 
Από την άλλη πλευρά, ο ΕΦΕΤ χαρακτηρίζει ως ανακριβείς και αβάσιμες τις αναφορές που κάνουν λόγο για αποστολή φακέλων από πλευράς του στις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες εν γνώσει τους χρησιμοποίησαν αλογίσιο κρέας για την παραγωγή τελικών προϊόντων, καθώς οι εν λόγω διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές.