εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πυκνότητα Εκτροφής και Μικροβιοαντοχή

0 comments

 

 
Σύμφωνα με εισήγηση επιστήμονα που συμμετείχε στη VIV Asia 2013, υπάρχει σχέση ανάμεσα στην πυκνότητα των πουλιών στις πτηνοτροφικές εκτροφές και στην αντίσταση στα αντιβιοτικά των μικροβίων στους ανθρώπους.
 
Το ερώτημα που τέθηκε σε σχετική έρευνα ήταν: μπορεί η η μείωση της πυκνότητας των πτηνών να βοηθήσει στη μείωση των μικροβιακών λοιμώξεων στον άνθρωπο; 

Το συμπέρασμα των ερευνών σχετικά με αυτό το ζήτημα, ήταν ότι η μείωση της πυκνότητας των πτηνών, δηλαδή η παροχή μεγαλύτερης έκτασης για κάθε εκτρεφόμενο πουλί, έχει άμεση θετική επίπτωση στις ασθένειες που προκαλούνται από τα μικρόβια στους ανθρώπους. 

Η μικροβιοαντοχή είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα, που έχει σχέση με την υγεία του ανθρώπου. Συνεχώς πρέπει να ανακαλύπτουμε και να παρασκευάζουμε καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση των μικροβιακών λοιμώξεων, αφού τα προηγούμενα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα νέα στελέχη των μικροβίων, γιατί αυτά έχουν γίνει πιο ανθεκτικά, σύμφωνα με τον Ολλανδό εισηγητή.
 
Στο ερώτημα, τι πρέπει να κάνουμε, η πιο πιθανή απάντηση είναι, να μειώσουμε την πυκνότητα των πουλιών στις εκτροφές, αφού έχει αποδειχτεί, ότι έχει θετικά αποτελέσματα. Ο εισηγητής έφερε ένα παράδειγμα, από ένα πρόγραμμα που παρακολούθησε την έξαρση της γρίπης των πτηνών το 2003 στην Ολλανδία. Διαπιστώθηκαν λιγότερα κρούσματα και της γρίπης των πτηνών και λοιμώξεις σε ανθρώπους στις περιοχές που στις εκτροφές τα πτηνά είχαν περισσότερη έκταση στη διάθεσή τους.
 
Η Ολλανδία έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει τις νέες διατάξεις για την ευζωία των πτηνών, το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι, παρότρυνε ο εισηγητής. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ολλανδία, μια μικρή χώρα το κάνει, οι άλλοι όχι, ενώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε αυτό το ζήτημα είναι υπεύθυνοι όλοι, πτηνοτρόφοι, παραγωγοί ζωοτροφών και τροφίμων, λιανοπωλητές και καταναλωτές.