εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ημερίδα για τα Πρότυπα Ασφάλειας των Τροφίμων

0 comments

 

Τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Πρότυπα διασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων στην τροφική αλυσίδα» ανακοίνωσε ο Κλάδος Κτηνιάτρων Δημόσιας Υγείας της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας. 
 
Ο τίτλος της ημερίδας είναι «Πρότυπα διασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων στην τροφική αλυσίδα».  Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 25 Μαΐου και στην Καρδίτσα στις 19 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Κλάδου Σ. Ραμαντάνη, Η θεματολογία της ημερίδας περιλαμβάνει ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, από την πρωτογενή παραγωγή έως το πιάτο του καταναλωτή. Οι 14 ενδιαφέρουσες εισηγήσεις προσεγγίζουν τα πρότυπα ως εργαλεία της προληπτικής και ενιαίας ιατρικής ανθρώπου και ζώων, αναφέρονται στην ανίχνευση των τροφιμογενών παθογόνων μικροβίων κατά ISO, στα εθνικά και διεθνή πρότυπα και σχήματα ελέγχου στην πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση, στα βιολογικά προϊόντα, στην επίβλεψη και διαπίστευση των φορέων πιστοποίησης, περιλαμβανομένης της βιοτρομοκρατίας, της διαχείρισης κρίσεων, αλλά και στις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, απαραίτητες για την αξιολόγηση των αναφερόμενων προτύπων.
 
Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι δωρεάν και παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι:
 
• Εισαγωγή στα πρότυπα διασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, Ι. Αμβροσιάδης, ΑΠΘ
• Ανίχνευση τροφιμογενών παθογόνων μικροβίων και ISO, Α. Γκόβαρης, Παν. Θεσσαλίας   
• Αξιολόγηση προτύπων – Αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες, Σ. Ραμαντάνης, ΤΕΙ Αθήνας 
• Εθνικά σχήματα ελέγχου και πιστοποίησης στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων ζωικής προέλευσης, Π. Τάσσης, ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ 
• GLOBALG.A.P. Aquaculture: πρότυπο πιστοποίησης πρωτογενούς παραγωγής και διαχείρισης προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, I. Τσιριγωτάκης, TÜV Hellas
• Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης. Εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και 889/2008, Κ. Παρινός, Α CERT 
• Επίβλεψη ιδιωτικών φορέων πιστοποίησης στους τομείς της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της βιολογικής γεωργίας για την παραγωγή ζωικών προϊόντων, Π. Τάσσης, ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ 
• Πρότυπο ISO 22000: επισημάνσεις, ορισμοί. Διαφορές IFS v5 και v6, Α. Μπλάνας, EUROCERT Α.Ε.
• Πρότυπο IFSv6 / Food Defense, Γ. Γαϊτάνος, Hellenic Lloyd’s A.E.
• FSSC 22000: πρότυπο πιστοποίησης της ασφάλειας των τροφίμων βάσει των απαιτήσεων του ISO 22000:2005 και ειδικών απαιτήσεων για τα Προαπαιτούμενα Προγράμματα (ISO/TS 22002-1, PAS 220), I. Τσιριγωτάκης, TÜV Hellas 
• Πρότυπα ΙFS, BRC, Α. Δουκαλέτση, TÜV Hellas 
• Βιοτρομοκρατία και διαχείριση κρίσεων, Κ. Παρινός, Α CERT 
• Διαπίστευση. Αξιολόγηση της ποιότητας. Συμπεράσματα, Σ. Ραμαντάνης, ΤΕΙ Αθήνας