εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παράνομη Βόσκηση στην Κρήτη

0 comments

 


Σε σύσκεψη που έγινε, αποφασίστηκε ότι, οι κτηνοτρόφοι που βόσκουν τα κοπάδια τους παράνομα, θα τιμωρούνται με κατάσχεση του ζωικού τους κεφαλαίου και με στέρηση της οικονομικής τους αποζημίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 
Στα συμπεράσματα  αυτά κατέληξε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη 12 Μαρτίου στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Γιώργου Δεικτάκη. Στη σύσκεψη μετείχαν δήμαρχοι του νομού Ηρακλείου επικεφαλής αρμοδίων υπηρεσιών και αξιωματικοί της αστυνομίας.
 
Η διακοπή  καταβολής των  επιδοτήσεων σε όσους βόσκουν τα ζώα τους σε περιουσίες άλλων,  η μετατροπή του αδικήματος από πταίσμα σε πλημμέλημα και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους είναι ορισμένα από τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της παράνομης βόσκησης σε γεωργικές και δασικές εκτάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέσα στο 2012 η διεύθυνση Δασών Ηρακλείου έχει καταθέσει στον εισαγγελέα 984 δικογραφίες που αφορούν στην παράνομη βόσκηση σε γεωργικές (έχει αρμοδιότητα μετά από καταγγελίες ενδιαφερόμενων) και σε δασικές εκτάσεις. Το πρόβλημα όλο και οξύνεται καθώς μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2013 κατατέθηκαν ακόμα 407 δικογραφίες, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη.
 
Να σημειωθεί ωστόσο ότι η διεύθυνση Δασών δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό και τις υποδομές για να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Παράλληλα η απονομή της Δικαιοσύνης, ως γνωστό, καθυστερεί.  Έτσι μέχρι τώρα οι περισσότεροι από τους παρανομούντες είναι ατιμώρητοι.
 
Επιπλέον οι δήμοι δεν διαθέτουν τις υποδομές για την εφαρμογή της νομοθεσίας που τους δίνει το δικαίωμα να παραλαμβάνουν τα «αδέσποτα» πλην όμως παραγωγικά ζώα.  Δηλαδή δεν έχουν πόρους και χώρους να τα…εκτρέφουν μέχρι να αποφασίσουν πού θα τα διαθέσουν. 

Τη βούλησή του να παταχθεί το φαινόμενο της παραβατικότητας εξέφρασε ο κ. Δεικτάκης και τόνισε ότι, «θα εφαρμοστούν αυστηρά και άμεσα οι αποφάσεις που ορίζουν ότι οι παραβάτες κτηνοτρόφοι θα τιμωρούνται με κατάσχεση του ζωικού τους κεφαλαίου και με στέρηση της οικονομικής τους αποζημίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε καταγραφή των προβλημάτων που υφίσταται η ύπαιθρος του Ν. Ηρακλείου. και διαπιστώθηκε ότι η παράνομη βόσκηση πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα διότι τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
 
Κατατέθηκαν  προτάσεις και ορίστηκε να προετοιμαστεί με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων νομοθετικό πλαίσιο που θα εκφράζει και θα συμπληρώνει τις σημερινές απαιτήσεις για ομαλή και αλληλέγγυο σύμπραξη και συνύπαρξη γεωργών και κτηνοτρόφων.
 
Οι δήμαρχοι του νομού Ηρακλείου  εξέφρασαν την αγωνία τους σχετικά με το θέμα,  που όπως το χαρακτήρισαν είναι πλέον «μάστιγα» στην ύπαιθρο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως αυτοί που παρανομούν είναι μια μερίδα  των κτηνοτρόφων και όχι η πλειοψηφία. Οι Δήμαρχοι δεσμεύτηκαν σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία να οριοθετήσουν και να ψηφιοποιήσουν τις γεωργικές τους ζώνες έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί  η φύλαξη εντός αυτών.