εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σκάνδαλο με τις Αφλατοξίνες στο Γάλα

0 comments
 
Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι αγρότες της Κροατίας, με αφορμή το διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε με τον εντοπισμό αφλατοξίνης στο γάλα. 
 
Η ανίχνευση αφλατοξινών στο γάλα είχε ως αποτέλεσμα, η παραγωγή τους να μην διατίθεται στις γαλακτοβιομηχανίες και να υποστούν ζημίες, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Επιμελητηρίου της χώρας (ΗΡΚ).
 
Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς, τον υπουργό Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς και τον υπουργό Γεωργίας Τίχομιρ Γιακόβινα για να συζητήσουν τα θέματα που ανέκυψαν έπειτα από την εκδήλωση του διατροφικού σκανδάλου και προειδοποιούν ότι, σε περίπτωση που η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί, θα προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Επίσης, τονίζουν ότι δεν έλαβαν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το ύποπτο γάλα που αποσύρθηκε από τα ράφια των καταστημάτων, αλλά και με εκείνο που παρήγαγαν και ελέγχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
Πρόσφατα, οι γαλακτοβιομηχανίες σταμάτησαν να προμηθεύονται γάλα από τις φάρμες, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων αφλατοξίνης που ανιχνεύθηκε στο νωπό γάλα. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης μέτρων για την "ανακούφιση" των παραγωγών. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – δωρεάν διάθεση ζωοτροφών στους παραγωγούς που επλήγησαν από το διατροφικό σκάνδαλο.
 
Δύο από τα δείγματα γάλακτος προέρχονται από προϊόντα που παράγονται στην Κροατία από τις εταιρείες Dukat και Meggle, είπε ο κ. Άφριτς και τα άλλα δύο δείγματα έχουν προέλευση τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
 
Η Dukat προμηθεύεται περίπου το 4% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας γάλακτος που χρησιμοποιεί για την παρασκευή των προϊόντων της (24.000 λίτρα ημερησίως) από τις 180 φάρμες όπου και ανιχνεύτηκε η καρκινογόνο τοξίνη αφλατοξίνης. Έτσι, η εταιρεία προχώρησε στην απόσυρση των προϊόντων της από την κροατική αγορά. Το ίδιο συνέβη και σε γειτονικές χώρες, όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Το νεό αυτό διατροφικό σκάνδαλο έπληξε τις αγορές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως τη Σερβία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Κροατία και το Μαυροβούνιο, ενώ έλεγχοι διενεργούνται από τους αρμόδιους φορείς των χωρών της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας των προϊόντων που διατίθενται προς πώληση.
 
Το υψηλότερο επίπεδο αφλατοξίνης των 0,364 μικρογραμμαρίων/ανά κιλό βρέθηκε σε γάλα της Meggle σε αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης που δραστηριοποιείται στην Κροατία.Το επιτρεπτό επίπεδο αφλατοξίνης είναι 0,05 μικρογραμμάρια ανά κιλό.
 
Οι αρμόδιες αρχές καθησύχασαν τους καταναλωτές, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, διότι μόνο τεράστιες ποσότητες αφλατοξίνης μπορεί να έχουν επιβλαβή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.