εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επιστροφή Κονδυλίων από την Ελλάδα

0 comments

 

 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα επιστροφή 9,2 εκατομμυρίων ευρώ, για κονδύλια της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ που καταβλήθηκαν, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας. 
 
Συνολικά, προβλέπεται ότι θα ανακτηθούν 414 εκατ. ευρώ από 22 κράτη – μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας εκκαθάρισης των λογαριασμών. Ειδικά για την Ελλάδα, πρόκειται να ανακτηθούν 5,2 εκατ. ευρώ για διορθώσεις σε εκπρόθεσμες πληρωμές και για υπερβάσεις ανώτατων ορίων, καθώς και 3,6 εκατ. ευρώ για διορθώσεις στις πριμοδοτήσεις ζώων, λόγω αδυναμιών στο χρονοδιάγραμμα των ελέγχων, τον καθορισμό κριτηρίων επιλεξιμότητας, την ανάλυση κινδύνου και τους επιτόπιους ελέγχους. Επίσης, θα ανακτηθούν 0,4 εκατ. ευρώ για υπερβάσεις σε καταβληθείσες δαπάνες δημόσιας αποθεματοποίησης.
 
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εκταμίευση και τον έλεγχο των δαπανών στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει τη σωστή χρησιμοποίηση των κονδυλίων από τα κράτη μέλη. Το ποσό αυτό θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους ενωσιακούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών. Τυπικά, επειδή ορισμένα από τα ποσά αυτά έχουν ήδη ανακτηθεί από τα κράτη μέλη η καθαρή δημοσιονομική επίπτωση της σημερινής απόφασης θα είναι περίπου 393 εκατ. ευρώ.
 
Στο πλαίσιο της απόφασης, θα ανακτηθούν ποσά από 22 κράτη μέλη: το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των περισσότερων ενισχύσεων της ΚΓΠ, κυρίως μέσω των οργανισμών πληρωμών τους. Είναι, επίσης, υπεύθυνα για τη διενέργεια ελέγχων, όπως για παράδειγμα τον έλεγχο των αιτήσεων άμεσων ενισχύσεων που υποβάλλουν οι γεωργοί. Η Επιτροπή διενεργεί πάνω από 100 ελέγχους ετησίως για να εξακριβώσει ότι οι έλεγχοι των κρατών μελών και τα μέτρα που έλαβαν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι ικανοποιητικά. Η Επιτροπή μπορεί να ανακτά τα οφειλόμενα κεφάλαια εάν από τους ελέγχους προκύψει ότι η διαχείριση και ο έλεγχος του κράτους μέλους δεν είναι ικανοποιητικά για να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι της ΕΕ έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά.
 
Οι παραβάσεις για την Ελλάδα είναι:
 
Παρέμβαση υπό μορφή αποθεματοποίησης – προτεινόμενη διόρθωση για  καθ’ υπέρβαση καταβληθείσες δαπάνες δημόσιας αποθεματοποίησης
Πριμοδοτήσεις ζώων – προτεινόμενη διόρθωση λόγω αδυναμιών στο χρονοδιάγραμμα των ελέγχων, στον καθορισμό κριτηρίων επιλεξιμότητας, στην ανάλυση κινδύνου και τους επιτόπιους ελέγχους, λόγω έλλειψης ελέγχου ποιότητας στους ελέγχους κατ’ ανάθεση
Άλλες διορθώσεις – προτεινόμενη διόρθωση λόγω εκπρόθεσμων πληρωμών και υπέρβασης των ανωτάτων ορίων