εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμβόλια για τη Μολυσματική Λαρυγγοτραχειϊτιδα των Πουλερικών

0 comments

 

 
Οι γενετικές πληροφορίες που ανακάλυψαν οι ερευνητές θα επιτρέψουν την παρασκευή ασφαλέστερων εμβολίων. 
 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το γενετικό κώδικα των εμβολίων της μολυσματικής λαρυγγοτραχειίτιδας που προσβάλλει τα κοτόπουλα. Η Αμερικανική Ένωση Κρέατος Πουλερικών και Αυγών και το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Πτηνοτροφία ολοκλήρωσαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια και στο Εργαστήριο Πτηνοτροφίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ σχετικά με την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα για την παρασκευή ασφαλέστερων εμβολίων για την πρόληψη της μολυσματικής λαρυγγοτραχειίτιδας. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος ενός μεγάλου προγράμματος που αναφέρεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της μεταποίησης του κρέατος πουλερικών και των αυγών.

Οι ζωντανοί, αλλά εξασθενημένοι, ιοί που περιέχονται στα εμβόλια, τα οποία χρησιμοποιούνται στον έλεγχο της  μολυσματικής λαρυγγοτραχειίτιδας στα κοτόπουλα, έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν και να επανακτήσουν τη ζωτικότητά τους, όταν μάλιστα γίνονται σ’ ενα σμήνος κοτόπουλων. Έτσι μπορεί η ασθένεια να εισαχθεί στο σμήνος των πουλιών μέσω αυτού του τρόπου, σε ειδικές περιπτώσεις, βέβαια, και κάτω από ειδικές συνθήκες. Η γενετική βάση για το πώς αυτά τα εμβόλια μπορούν, αντί να ελέγξουν, να μεταδώσουν την ασθένεια, δεν έχει κατανοηθεί. 

Οι ερευνητές των δύο ερευνητικών κέντρων αυτό ακριβώς επιχείρησαν να ανακαλύψουν.  Ανακάλυψαν ποιά γονίδια είναι υπεύθυνα για το «ζωντάνεμα» των ιών μέσα στα εμβόλια. Μετά από αυτή την ανακάλυψη, και με εργαλείο αυτή τη γενετική πληροφορία, θα είναι δυνατόν να παρασκευαστούν εμβόλια χωρίς τον επιβαρυντικό παράγοντα, τα οποία παράλληλα θα προστατεύουν τα κοτόπουλα από τη μολυσματική λαρυγγοτραχειίτιδα.