εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προδιαγραφές για την Εκτροφή Χοιρομητέρων

0 comments

 

 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Ελλάδα και οκτώ ακόμα κράτη- μέλη της ΕΕ να λάβουν μέτρα για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την εκτροφή των χοιρομητέρων που κυοφορούν.
 
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου προειδοποιητική επιστολή, στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, στην Κύπρο, στη Δανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία, στην Πολωνία και στην Πορτογαλία, ζητώντας να λάβουν μέτρα για την κάλυψη των ελλείψεων στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων και ειδικότερα όσον αφορά την εφαρμογή της οδηγίας 2008/120/ΕΚ, η οποία προβλέπει ότι οι χοιρομητέρες πρέπει να εκτρέφονται ομαδικά κατά τη διάρκεια μέρους της κυοφορίας τους.
 
Η πολιτική απόφαση για την αλλαγή από τους ατομικούς στάβλους στην ομαδική στέγαση των χοιρομητέρων ελήφθη το 2001. Τα κράτη μέλη είχαν στη διάθεσή του δώδεκα έτη για να εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα και να εφαρμόσουν την οδηγία. Ωστόσο, έως τώρα, και παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις της Επιτροπής, τα προαναφερθέντα κράτη μέλη δεν έχουν συμμορφωθεί επαρκώς με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη τα οποία δεν εκπληρώνουν τις νομικές υποχρεώσεις τους στον εν λόγω τομέα υπονομεύουν την καλή μεταχείριση των ζώων και προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά εις βάρος των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει προκειμένου να συμμορφωθούν με την εν λόγω απαίτηση.
 
Μετά την ενέργεια στην οποία προέβη η Επιτροπή, τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν στην προειδοποιητική επιστολή. Αν δεν απαντήσουν ικανοποιητικά, η Επιτροπή θα αποστείλει «αιτιολογημένη γνώμη», με την οποία θα τους ζητήσει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθούν με την οδηγία εντός προθεσμίας δύο μηνών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων – στάβλοι χοιρομητέρων, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:
 
http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/farm/pigs_en.htm