εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΗΠΑ: Έρευνα για την ασθένεια PRRS

0 comments
 
H αμερικανική κυβέρνηση θα διαθέσει χρήματα προκειμένου να ερευνηθεί περαιτέρω η ασθένεια PRRS με στόχο τα αποτελέσματα της έρευνας να μεταφερθούν στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
 
Μια ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα έλαβε ήδη 3 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να μελετηθεί η γενετική αντίσταση στο Αναπαραγωγικό και Αναπνευστικό Σύνδρομο των Χοίρων, το οποίο απειλεί τη χοιροτροφία και κοστίζει ακριβά στο κράτος και στους χοιροτρόφους (664 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο).  

Οι ερευνητές υπό την καθοδήγηση του Jack Dekkers, καθηγητή της επιστήμης των ζώων, θα ταυτοποιήσει τους γενότυπους των χοίρων που τους καθιστούν λιγότερο ευαίσθητους στο PRRS. Παράλληλα, θα υπάρχει συνεργασία για 5 χρόνια με ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κάνσας, της Μινεσότα, το Ινστιτούτο Roslin στη Σκωτία, καθώς και συνεργαζόμενους χοιροτρόφους.
 
Μια χοιρομητέρα που προσβάλλεται από το PRRS, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να γεννήσει χοιρίδια τα οποία θα παραμείνουν ζωντανά. Τα νεογέννητα χοιρίδια προσβάλλονται πολύ εύκολα από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και δεν αναρρώνουν. Οι απώλειες στη χοιροτροφία είναι πολύ μεγάλες, ενώ υπάρχουν πολλά στελέχη του ιού που προκαλεί την ασθένεια και έτσι είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι με την ταυτοποίηση των γονιδίων τα οποία είναι λιγότερο ευαίσθητα στο PRRS, δεν σημαίνει, ότι λύσαμε το πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αφού υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί κάποια άλλη ασθένεια, η οποία δεν αναπτυσσόταν, επειδή την εμπόδιζε η παρουσία του ιού που προκαλεί το PRRS.