εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κρέας Αλόγου σε Τρόφιμα

0 comments

 

 
Σχέδιο για την αντιμετώπιση του διατροφικού σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη με την υποκατάσταση του βόειου κρέατος με κρέας αλόγου, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Το σχέδιο προβλέπει μια σειρά από τεστ DNA σε προμαγειρευμένα εδέσματα που όπως αναφέρεται στη συσκευασία τους περιέχουν βοδινό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 15 Φεβρουαρίου, το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί άμεσα για μια αρχική περίοδο ενός μήνα. Τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν να διεξάγουν περίπου 2.250 ελέγχους σε τρόφιμα που έχουν ως βάση το βόειο κρέας για να διαπιστώσουν αν περιέχουν κρέας αλόγου. Από 10 έως 150 τεστ προγραμματίζονται σε κάθε μία από τις χώρες της Ε.Ε., ανάλογα με το μέγεθός τους, "ως επί το πλείστον στους διανομείς προϊόντων διατροφής για τους καταναλωτές".

Έλεγχοι θα γίνουν επίσης σε κρέας αλόγου για να ανιχνευθεί η ενδεχόμενη παρουσία φαινυλοβουταζόνης, ενός αντιφλεγμονώδους βλαβερού για την ανθρώπινη υγεία. Θα λαμβάνεται ένα δείγμα ανά 50 τόνους κρέατος αλόγου και κάθε κράτος θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον πέντε ελέγχους.

Όπως δήλωσε η ιρλανδική προεδρία η όλη επιχείρηση θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορεί να παραταθεί κατά δύο μήνες εάν είναι απαραίτητο. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου. "Οι καταναλωτές αναμένουν από την Ε.Ε., τις εθνικές αρχές και όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα τροφίμων, να αποκαταστήσουν πλήρως την εμπιστοσύνη τους σχετικά με το περιεχόμενο του πιάτου τους", δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία Τόνιο Μποργκ,.

Η αναφορά στα προϊόντα αυτά – ότι περιέχουν μόνο βόειο κρέας, ενώ περιέχουν και άλλα είδη κρέατος – είναι παραπλανητική και παραβιάζει το νόμο, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δέκα ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζονται σε διαφορετικό βαθμό από το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου που πουλήθηκε ως βόειο κρέας είναι: Αγγλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Νορβηγία, Δανία και Ολλανδία. Η γαλλική κυβέρνηση αποκάλυψε την ύπαρξη ενός "μονοπατιού" που διέρχεται από τουλάχιστον πέντε χώρες: τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, την Ολλανδία την Κύπρο. Η υπόθεση αφορά 750 τόνους κρέατος για περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια προμαγειρεμένα εδέσματα που πωλούνται σε 13 χώρες της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια προϊόντα με επεξεργασμένο κρέας έχουν αποσυρθεί από τα σουπερμάρκετ σε όλη την ΕΕ, καθώς το διατροφικό σκάνδαλο διευρύνεται συνεχώς και έχει επηρεάσει τουλάχιστον 12 χώρες, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την αλυσίδα προμήθειας της βιομηχανίας τροφίμων. Στην Βρετανία τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν για απάτη που σχετίζεται με τις πωλήσεις κρέατος. Η γαλλική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια της εταιρείας επεξεργασίας, Spanghero, λέγοντας ότι εσκεμμένα πουλούσε κρέας αλόγου για μοσχαρίσιο. Η εταιρεία απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες. Η Spanghero εισήγαγε κρέας από την Ρουμανία και το πουλούσε στην Comigel, η οποία παρασκεύαζε τα κατεψυγμένα γεύματα στο εργοστάσιο της στο Λουξεμβούργο και από εκεί τα διένειμε σε διάφορες χώρες, όπως στη Βρετανία, όπου εντοπίστηκαν κατεψυγμένα λαζάνια της Comigel, με κρέας αλόγου στα ράφια της αλυσίδας Tesco.
Σε δηλώσεις τους οι Γάλλοι υπουργοί υποστήριξαν ότι η «μεταμόρφωση» του μοσχαρίσιου κρέατος σε κρέας αλόγου λάμβανε χώρα εδώ και 6 μήνες και αφορά περίπου 750 τόνους κρέατος.
 
Όλα ξεκίνησαν στις 15 Ιανουαρίου όταν η Ιρλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων –FSAI εντόπισε αλλαντικά και μοσχαρίσια κρέατα τα οποία περιείχαν DNA από κρέας αλόγου. Τα κρέατα διακινήθηκαν στην Ιρλανδία από τις αλυσίδες Tesco, Lidl, Aldi, Dunnes Stores και Iceland.