εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μητρώο Bιομηχανιών και Bιοτεχνιών Παρασκευής Γεωργικών Φαρμάκων

0 comments
 
Οι όροι και οι διαδικασίες εγγραφής στο Μητρώο Bιομηχανιών και Bιοτεχνιών Παρασκευής Γεωργικών Φαρμάκων καθορίζονται με σχετική υπουργική απόφαση, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2013.
 
Πρόκειται για την με αριθμό 334/3099 υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 132/Β/29 – 1 – 2013, σύμφωνα με την οποία αρμόδια αρχή για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στο Μητρώο Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών παρασκευής γεωργικών φαρμάκων ορίζεται η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Συντονιστική Εθνική Αρχή (ΣΕΑ), σύμφωνα με τα άρθρα 3 παρ. 1 και 34 παρ. 2 και 4 του ν. 4036/2012.
 
Η εγγραφή στο μητρώο για κάθε Βιομηχανία και Βιοτεχνία παρασκευής γεωργικών φαρμάκων αφορά:
Τις εγκαταστάσεις,
Την αιτούμενη δραστηριότητα (παρασκευή, τυποποίηση, συσκευασία και αποθήκευση) και
Τη μορφή ή την κατηγορία των γεωργικών φαρμάκων.
 
Οι όροι εγγραφής
 
Οι απαιτούμενοι όροι για την εγγραφή στο Μητρώο Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών παρασκευής γεωργικών φαρμάκων είναι, οι επιχειρήσεις:
Να λειτουργούν νομίμως για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους που σχετίζονται με γεωργικά φάρμακα,
Να διαθέτουν εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατά τον νόμο αρμόδια αρχή, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της και η προστασία του περιβάλλοντος,
Να διαθέτουν τον κατά περίπτωση μηχανολογικό εξοπλισμό, εργαστήρια και λοιπά συστήματα ελέγχου για την παρασκευή και τη συσκευασία ποιοτικών τελικών προϊόντων,
Να διαθέτουν τις απαιτούμενες και κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία της επιχείρησης για την ασφάλεια των εργαζομένων, και
Να διαθέτουν σύστημα πλήρους και αναλυτικής καταγραφής των εισροών και εκροών (ιδίως δραστικές ουσίες, έκδοχα, διαλύτες, τελικά προϊόντα, ποσότητες, μεγέθη συσκευασίας, αριθμούς παρτίδων).
 
Καταργούμενες−Μεταβατικές διατάξεις
 
1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, καταργούνται οι αριθ. 82299/23.7.1997 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας «Προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας παρασκευής, συσκευασίας και αποθήκευσης γεωργικών φαρμάκων. Τήρηση Μητρώου αναγνωρισμένων βιομηχανιών και βιοτεχνιών γεωργικών φαρμάκων και σύσταση Επιτροπής Ελέγχου αυτών» (ΦΕΚ Β΄692/19.8.1997) και 272634/5.8.2004 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Σύσταση και συγκρότηση επιτροπής ελέγχου Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών Γεωργικών Φαρμάκων»(ΦΕΚ Β΄1240/12.8.2004).
 
2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, οι εγγεγραμμένες στο Μητρώο αναγνωρισμένων βιομηχανιών και βιοτεχνιών γεωργικών φαρμάκων του άρθρου 2 της αριθ. 82299/23.7.1997 καταργούμενης απόφασης, βιομηχανίες και βιοτεχνίες, εγγράφονται αυτόματα στο Μητρώο Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών παρασκευής γεωργικών φαρμάκων της παρούσας και κατόπιν ειδοποίησης από τη ΣΕΑ όταν αυτό απαιτείται, προσκομίζουν τα δικαιολογητικά του άρθρου 3 της παρούσας για την επικαιροποίηση του φακέλου τους εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας.
 
3. Εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες των οποίων οι αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο αναγνωρισμένων Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών γεωργικών φαρμάκων υπεβλήθησαν σύμφωνα με την αριθ. 82299/23.7.1997 καταργούμενη απόφαση και εκκρεμούν, προσκομίζουν κατόπιν ειδοποίησης από τη ΣΕΑ, τα δικαιολογητικά του άρθρου 3 της παρούσας και εγγράφονται στο Μητρώο Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών παρασκευής γεωργικών φαρμάκων της παρούσας. Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν στο ως άνω οριζόμενο χρονικό διάστημα, η αίτηση απορρίπτεται.