εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παγκόσμιο Εμπόριο

0 comments

 

 

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το παγκόσμιο εμπόριο θα σημειώσει βραδύτερη ανάπτυξη από την παγκόσμια παραγωγή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της PwC, για τα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2017.
 
 
 


Εκτιμάται, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι η αναβίωση του οικονομικού εθνικισμού σε ορισμένα μέρη του πλανήτη θα έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ότι ο μεγαλύτερος διμερής εμπορικός άξονας του κόσμου (ΗΠΑ – Κίνα) αναμένεται να δεχθεί πιέσεις.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού (TPP) και της Διατλαντικής Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP), η τάση αυτή ενδέχεται να εδραιωθεί μακροπρόθεσμα, όπως αναφέρεται.

Εκτιμάται ακόμα, ότι το πολιτικό σκηνικό οδηγεί σε αβεβαιότητα: Στην Ευρωζώνη θα διεξαχθούν έξι περίπου εκλογές. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και ενδεχομένως η Ιταλία και η Ελλάδα (πέραν του 70% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης), αναμένεται να διεξάγουν γενικές εκλογές, οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν αναστάτωση στον πολιτικό κύκλο τους. Επίσης, η Ισπανία ενδέχεται να διεξάγει δημοψήφισμα για το μέλλον της Καταλονίας.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της PwC, στην Ευρωζώνη αναμένεται ότι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι «περιφερειακές οικονομίες» θα αναπτυχθούν με πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με τον «πυρήνα». Από την ομάδα των περιφερειακών χωρών, τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ θα καταγράψει η Ιρλανδία, με πέραν του 3% ετησίως, ενώ η Γαλλία και η Ολλανδία θα ηγηθούν της ομάδας του πυρήνα, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5%.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, η απασχόληση στις χώρες του πυρήνα αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 97 εκατομμυρίων περίπου. Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι ωστόσο οι επιδόσεις στην περιφέρεια, η οποία αναμένεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 100,000 περισσότερες θέσεις εργασίας από τον πυρήνα.