εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Ιταλία – η πρώτη που θα απαγορεύσει το κρέας και τις ζωοτροφές εργαστηρίου;

0 comments
Η Ιταλία – η πρώτη που θα απαγορεύσει το κρέας και τις ζωοτροφές εργαστηρίου;

 

 

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται στο εργαστήριο, καθώς στοχεύει στη διαφύλαξη της αγροδιατροφικής κληρονομιάς της χώρας.

 

 

 

Για την Ιστορία, το πρώτο καλλιεργημένο χάμπουργκερ στον κόσμο (χωρίς τηγανητά) παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο του 2013. Το προϊόν καλλιεργημένου κρέατος αναπτύχθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

«Τα εργαστηριακά προϊόντα, κατά τη γνώμη μας, δεν εγγυώνται την ποιότητα, την ευημερία και την προστασία του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Francesco Lollobrigida.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει δεσμευτεί να θωρακίσει τα τρόφιμα της Ιταλίας από τεχνολογικές καινοτομίες που θεωρούνται επιβλαβείς και πέρυσι μετονόμασε το υπουργείο Γεωργίας σε «υπουργείο γεωργίας και διατροφικής κυριαρχίας».

Ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Francesco Lollobrigida: «Η Ιταλία είναι το πρώτο έθνος στον κόσμο που λέει όχι στα συνθετικά τρόφιμα».

Αν περάσει από το κοινοβούλιο, δεν θα επιτρέπεται η παραγωγή τροφίμων ή ζωοτροφών «από κυτταρικές καλλιέργειες ή ιστούς που προέρχονται από σπονδυλωτά ζώα». Η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ. Η διοίκηση Μελώνη είναι επίσης αντίθετη με την προώθηση των εντόμων ως κατάλληλη εναλλακτική λύση για τη διατροφή.

Αλλά, δεν συμφωνούν όλοι στην Ιταλία. Δεν χαιρέτισαν όλοι την είδηση και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για τη «γεωργία με βάση τα κύτταρα».

Η Alice Ravenscroft από το Good Food Institute Europe δήλωσε ότι η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου θα ήταν ένα βήμα πίσω όχι μόνο για την επιστημονική πρόοδο αλλά και για τον μετριασμό του κλίματος και τις επιλογές των καταναλωτών.

Σε άλλα νέα σχετικά με το καλλιεργημένο κρέας:

– Ο FDA εγκρίνει το κοτόπουλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο

– Καλλιεργημένες και εναλλακτικές πρωτεΐνες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

– Η Σιγκαπούρη αυξάνει την παραγωγή κρέατος κοτόπουλου από καλλιέργεια

«Η Ιταλία θα έμενε πίσω καθώς η υπόλοιπη Ευρώπη και ο κόσμος προχωρούν προς ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές σύστημα διατροφής. Και το 54% των Ιταλών που θέλουν ήδη να δοκιμάσουν καλλιεργημένο κρέας, θα απαγορευόταν να το κάνουν», δήλωσε ο Ravenscroft, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Epoch Times.

Εν τω μεταξύ, το δίκτυο των εταιρειών τροφίμων, Cellular Agriculture Europe, συμφωνεί, σημειώνοντας ότι πολλοί καταναλωτές στην Ιταλία ανησυχούν για την καλή διαβίωση των ζώων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών τους στα τρόφιμα και αυτό θα περιόριζε τις επιλογές τους.

Αν και η απαγόρευση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους νομοθέτες, πολλοί πιστεύουν ότι φαίνεται να είναι δεδομένη.