εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Και η Δανία αποχωρεί από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας (ECT)

0 comments
Και η Δανία αποχωρεί από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας (ECT)

 

 

Η Δανία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας (ECT), καθώς η Συνθήκη δημιουργεί περισσότερες αβεβαιότητες για τις επενδύσεις παρά βεβαιότητες, ανακοίνωσε την Πέμπτη, 13 Απριλίου η κυβέρνηση της Δανίας.

 

 

 

Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, η οποία έχει ως στόχο να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες-πλαίσιο και να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν μεταξύ χωρών στον τομέα της ενέργειας, προστατεύοντας τόσο τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια όσο και σε ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

«Η προστασία των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα έχει προκαλέσει προκλήσεις και ανησυχίες σε ορισμένες χώρες στο πλαίσιο της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα. Ως εκ τούτου, αρκετές χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να εξαιρεθούν από την ECT», δήλωσε σε δελτίο Τύπου το δανικό υπουργείο Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας.

Η Δανία προστίθεται έτσι σε άλλες χώρες της ΕΕ που εξέφρασαν πέρυσι την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη συνθήκη, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες ή η Γαλλία, για τις οποίες η αποχώρηση από την ECT θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2023.

«Συνολικά, η Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας δημιουργεί περισσότερη αβεβαιότητα για τις επενδύσεις παρά βεβαιότητα», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας Λαρς Άαγκαρντ.

«Διαθέτουμε ένα πλαίσιο στη δανική νομοθεσία και σε άλλες διεθνείς συνεργασίες που διασφαλίζει ότι οι επενδυτές μπορούν με ασφάλεια να επενδύσουν τα χρήματά τους σε πράσινα έργα τόσο στη Δανία όσο και σε άλλες χώρες».

Τα τελευταία χρόνια διεξάγονται διαπραγματεύσεις για έναν πιθανό εκσυγχρονισμό της συνθήκης, τον οποίο οι ενδιαφερόμενες χώρες δεν θεωρούν επαρκή. Είναι πλέον αβέβαιο αν ο εκσυγχρονισμός μπορεί να εφαρμοστεί.

Η τελική απόφαση για την αποχώρηση της Δανίας από την ECT δεν έχει ακόμη λάβει τη συγκατάθεση του δανικού κοινοβουλίου.