εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ΕΕ

0 comments

 

 

 

 
Κεντρικά θέματα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας αποτέλεσαν οι προτεραιότητες της προεδρίας της Μάλτας, οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και οι ενισχύσεις του πακέτου βοήθειας προς τους γαλακτοπαραγωγούς ήταν. 
 
 
 
 
Οι κύριες προτεραιότητες της προεδρίας στον αγροτικό τομέα είναι η κατάσταση των αγορών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, οι εν εξελίξει εμπορικές συμφωνίες με τις τρίτες χώρες, οι αλλαγές στη βιολογική γεωργία, η αειφόρος διαχείριση των δασών, η αντιμικροβιακή αντίσταση και τα κτηνιατρικά φάρμακα. 

Στο τομέα της αλιείας η προεδρία θα ασχοληθεί με τα αλιευτικά αποθέματα, νομοθετικά κείμενα που αφορούν τους αλιευτικούς στόλους εκτός ΕΕ και τεχνικά θέματα ανάπτυξης. «Θα έχουμε την ευκαιρία, κατά την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας, που θα διεξαχθεί στη Μάλτα, να συζητήσουμε ορισμένες από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως είναι η προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή και η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Roderick Galdes.
 
Στο Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 23 Ιανουαρίου 2017, έγινε επίσης η έναρξη της διαπραγμάτευσης για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τη Νέα Ζηλανδία. Η αντιπροσωπεία της Πολωνίας ζήτησε να εξαιρεθεί ο γαλακτοκομικός τομέας από την απελευθέρωση στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης συμφωνίας. Το πρόγραμμα της προεδρίας και τις προτεραιότητες της χώρας του στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, παρουσίασε ο Υπουργός Γεωργίας της Μάλτας, Roderick Galdes.
 
Κατάσταση ευρωπαϊκής αγοράς

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στις κύριες αγορές γεωργικών προϊόντων και συζήτησε τα πορίσματα της δεύτερης έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή του  «πακέτου γάλακτος», καθώς και τα αποτελέσματα της πρώτης συνδιάσκεψης με θέμα το κρέας προβάτων της ΕΕ.

Όπως τονίστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών, οι αγορές αγροτικών προϊόντων ανακάμπτουν με αργούς ρυθμούς, αλλά είναι σαφές ότι ορισμένοι παραγωγοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι Υπουργοί τόνισαν ότι θα παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση και θα λάβουν περαιτέρω μέτρα αν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Πάντως πολλοί Υπουργοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα προβλήματα με τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως και του βοείου κρέατος και των πουλερικών. Το Συμβούλιο ήταν επίσης θετικό για την εφαρμογή επέκταση του πακέτου ενίσχυσης στο τομέα του γάλακτος πέραν του 2020.

Διεθνές εμπόριο
 
Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την πρόοδο στις τρέχουσες εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ που έχουν σχέση με τη γεωργία, ενώ οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική μελέτη της Επιτροπής σχετικά με την επίδραση των Συμφωνιών Ελεύθερων Συναλλαγών (ΣΕΣ) στον αγροτικό τομέα της ΕΕ.

Οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του εμπορίου για τη γεωργία και τα πιθανά οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν από τις ΣΕΣ. Ωστόσο προειδοποίησαν ότι μη ισορροπημένες συμφωνίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις οικονομίες τους. Ζήτησαν από την Επιτροπή να λάβει πλήρως υπόψη τις «ευαισθησίες» συγκεκριμένων τομέων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Άλλα θέματα 

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν για την πορεία της έκθεσης σχετικά με τις συνέπειες της γρίπης των πτηνών που έχει πλήξει πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, κάποιες εξαιρέσεις από τους κανόνες που αφορούν τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης των κρασιών, και το αποτέλεσμα της 40ης διάσκεψης των διευθυντών των εθνικών οργανισμών πληρωμών των κρατών μελών.
 
Στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης.