εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ)

0 comments
Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ)

 

 

Στην Ρωσία: Νέα κρούσματα πλήττουν τη Σιβηρία

Ο ρωσικός κτηνιατρικός οργανισμός Rosselhoznadzor κατέγραψε μια σειρά κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στην περιοχή Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας. Αυτό προκαλεί νέους φόβους για τη βιολογική ασφάλεια στη ρωσική χοιροτροφία.

 

 

 

Η οργάνωση Rosselhoznadzor κατέγραψε το πρώτο κρούσμα στο χωριό Gorodok. Ένας κάτοικος ανέφερε έναν νεκρό οικόσιτο χοίρο στις 22 Μαρτίου. Οι εργαστηριακές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι ο χοίρος πέθανε από ASF. Σε απάντηση οι κτηνιατρικές αρχές θανάτωσαν 200 χοίρους, ολόκληρο τον πληθυσμό χοίρων του χωριού.

«Τα σφάγια έχουν όλα καεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή διοίκηση. «Καταστρέψαμε επίσης κοπριά, υπολείμματα ζωοτροφών, απογραφή, ετοιμόρροπες εγκαταστάσεις και ξύλινα πατώματα. Θα αποζημιώσουμε τους κτηνοτρόφους για τις απώλειες».

Η κορυφή του παγόβουνου

Είναι ήδη σαφές ότι το νέο κρούσμα ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε μια μονάδα επεξεργασίας κρέατος στην περιοχή Karatuzsky της Krasnoyarsk Krai, μια επιθεώρηση ρουτίνας έδειξε την παρουσία του γονιδιώματος της ΑΠΧ στην παραγωγική διαδικασία. Περίπου 16 τόνοι προϊόντων κρέατος κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, μαζί με τα σφάγια πολλών ζώων.

Η πηγή της εν λόγω επιδημίας ενδέχεται να έχει ήδη εντοπιστεί. Το Rosselhoznadzor ανέφερε ότι τα προϊόντα είχαν αγοραστεί λίγες ημέρες πριν στην πόλη Minusinsk, στην περιοχή Krasnoyarsk Krai. Οι περιφερειακές αρχές ανέφεραν ότι η Rosselhoznadzor άρχισε ήδη να μετράει τους χοίρους στις φάρμες της πίσω αυλής, προετοιμάζοντας τα αντιεπιζωοτικά μέτρα στην περιοχή αυτή.

Η Σιβηρία είναι ένα τεράστιο, αραιοκατοικημένο τμήμα της Ρωσίας που ήταν σχετικά ασφαλές όσον αφορά την ΑΠΧ τα τελευταία χρόνια. Ο Γιούρι Κοβάλεφ, πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Χοιροτρόφων (RUPP), δήλωσε στον τοπικό Τύπο ότι, σε γενικές γραμμές, η κατάσταση της ΑΠΧ στη Ρωσία παραμένει υπό έλεγχο.

«Το να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς θα ήταν αφελές», δήλωσε ο Kovalev στη ρωσική εφημερίδα Agroinvestor». «Το γεγονός ότι τα κρούσματα της νόσου εμφανίζονται κατά καιρούς τόσο στη φύση όσο και σε αγροκτήματα δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς. Το κράτος ασχολείται ενεργά με αυτά τα κρούσματα, ενισχύοντας τα μέτρα για την πρόληψή τους».

Μολυσμένες ζωοτροφές

Οι εστίες πιθανόν να οφείλονται σε μολυσμένες ζωοτροφές. Kovalev: «Βασικά, η περιοχή Krasnoyarsk Krai είναι ένας αξιόπιστος κατασκευαστής όσον αφορά τη βιομηχανική παραγωγή χοίρων. Η εμφάνιση της ΑΠΧ σε εκτροφεία πίσω αυλής είναι ένα μήνυμα για τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τη βιοασφάλεια τους. Όταν μια περιοχή ευημερεί από άποψη επιζωοτίας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, παρόλο που ο βιομηχανικός τομέας λαμβάνει όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της βιοασφάλειας, μπορεί να υπάρξει κάποια χαλάρωση λόγω του ανθρώπινου παράγοντα».

Σστην Πολωνία – καμπανάκι κινδύνου για τη χαλάρωση των κτηνιατρικών κανόνων

Μια ομάδα πολωνικών επιχειρηματικών συνδικάτων απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον Πολωνό υπουργό Γεωργίας Henryk Kowalczyk, με την οποία τον καλεί να απορρίψει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο διατάγματος.

Σύμφωνα με το εν λόγω διάταγμα, οι κτηνιατρικοί κανόνες όσον αφορά την ΑΠΧ στην Πολωνία σχεδιάζεται να χαλαρώσουν για αγροκτήματα που διατηρούν μέχρι 10 χοίρους.

Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να τοποθετούν απολυμαντικά στρώματα στην είσοδο και την έξοδο των χοιροστασίων. Επίσης, δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να συντάσσουν κατάλογο των χοίρων τους και να τηρούν αρχείο των μεταφορών και του προσωπικού που εισέρχεται στη φάρμα. Οι κτηνοτρόφοι της πίσω αυλής έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό αυτές τις αλλαγές. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν αρκετές χιλιάδες κοπάδια σε όλη τη χώρα, εκτιμά το Υπουργείο.

Ανησυχίες για την ασφάλεια

Ωστόσο, οι συντάκτες της επιστολής, την οποία υπογράφουν η πολωνική ένωση παραγωγών χοίρων Polpig, η πολωνική ένωση εκτροφέων χοίρων Polsus και η πολωνική ένωση κρέατος, προειδοποιούν ότι η νέα μεταρρύθμιση θα μπορούσε να καταστρέψει όλη την πρόοδο που σημείωσε η χώρα τα τελευταία εννέα χρόνια στην καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ).

«Η μη συμμόρφωση με τους βασικούς κανόνες βιοασφάλειας στο τμήμα των εκτροφείων σε πίσω αυλές στην προτεινόμενη κλίμακα και εδαφική έκταση είναι αδικαιολόγητη. Τα μέτρα βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι σημαντικά ανεξάρτητα από το μέγεθος του κοπαδιού», ανέφεραν οι συντάκτες.

«Κατά τη γνώμη μας, είναι πολύ νωρίς για να καταργηθούν σημαντικά στοιχεία βιοασφάλειας σε μεμονωμένες εκμεταλλεύσεις», δήλωσε εκπρόσωπος μιας από τις ενώσεις του κλάδου στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agripolska. Ο ίδιος εξηγεί ότι ένα ξέσπασμα της ΑΠΧ σε ένα αγρόκτημα της πίσω αυλής θα συνεπαγόταν μεγάλα προβλήματα για όλους τους αγρότες που βρίσκονται στην περιοχή.

Επιπλέον, οι υφιστάμενοι κανονισμοί δεν προσφέρουν αποζημίωση στους γεωργούς που συμμορφώνονται αυστηρά με τους κτηνιατρικούς κανόνες και πρέπει να διαθέσουν τεράστιες επενδύσεις για τη διατήρηση της βιοασφάλειας. Οι βιομηχανικοί αγρότες πιστεύουν ότι αυτό είναι άδικο.

«Η εγκατάλειψη του πλήρους κτηνιατρικού ελέγχου των μικρών κοπαδιών θα καταστήσει πιο δύσκολες τις έρευνες για επιζωοτίες και θα περιπλέξει σημαντικά τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην πρόληψη νέων κρουσμάτων ΑΠΧ», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ο κλάδος βρίσκεται σε δεινή κατάσταση

Το πολωνικό Υπουργείο Γεωργίας προσπαθεί να καταπολεμήσει τη συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού των χοίρων. Εκτιμάται ότι στις αρχές του 2023 ο αριθμός των χοίρων στην Πολωνία είχε μειωθεί στα 9,6 εκατομμύρια κεφάλια, ο χαμηλότερος αριθμός από τη δεκαετία του 1950.

Ο Janusz Piechociński, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι τα μικρά και μεσαία σφαγεία σε όλη τη χώρα ανέστειλαν μαζικά τη λειτουργία τους λόγω των προβλημάτων στη βιομηχανία χοίρων. Εκτίμησε ότι η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, καθώς ο ημερήσιος ρυθμός σφαγής στην Πολωνία ανέρχεται πλέον σε 40.000 κεφάλια, έναντι 75.000 κεφαλών πέρυσι.