εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πρότυπη Εκτροφή Πτηνών για Παραγωγή Κρέατος

0 comments
 
 
 
 
Σε ανακοίνωση Ελλήνων ερευνητών αναφέρεται η δυνατότητα αντικατάστασης της σόγιας με πρωτεϊνούχες ζωοτροφές Ελληνικής προέλευσης για την εκτροφή πτηνών παραγωγής κρέατος πουλερικών.
 
 
 
 
Σημαντική επιτυχία των ερευνητών του εργαστηρίου υγείας των ζώων και ασφάλειας τροφίμων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, Κατεύθυνση Ζωική παραγωγή του ΤΕΙ Ηπείρου, αποτελεί η δημοσίευση εργασίας τους. Η δημοσίευση της ερευνητικής εργασίας έγινε στις 3 Ιανουαρίου 2017 στο  Plos One, διεθνές επιστημονικό περιοδικό του τομέα της Αγροδιατροφής.

Στην εργασία των ερευνητών για πρώτη φορά, αναπτύσσεται μία πιλοτική μέθοδος παραγωγής κρέατος πουλερικών με στόχο το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με αναλυτική περιγραφή των διαφοροποιήσεων αυτής της παραγωγής στον κύκλο ζωής του άνθρακα. Σύμφωνα με την εργασία, αντικαταστάθηκε το σογιάλευρο και χρησιμοποιήθηκαν πρωτεϊνούχες πηγές Ελληνικής προέλευσης με παράλληλη χρήση μίγματος αιθέριων ελαίων επίσης Ελληνικής προέλευσης και ειδικών ενζύμων.
 
Στόχος της νέας μεθόδου είναι η μείωση εκπομπής από τα πτηνά των αερίων του θερμοκηπίου, η αύξηση της πεπτικότητας της τροφής, η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, η μείωση των αέριων σωματιδίων και βλαβερών αερίων στο μικροπεριβάλλον της εκτροφής, η αύξηση της ευζωίας των πτηνών, η μείωση των παθογόνων μικροβίων του πεπτικού σωλήνα και του περιβάλλοντος της εκτροφής και η παραγωγή υγιεινότερων και ασφαλέστερων σφάγιων πουλερικών – άρα και κρέατος πουλερικών – για τον καταναλωτή.
 
Η εργασία αυτή παρουσιάζει ένα πρότυπο σύστημα παραγωγής, που διαφοροποιεί τον κλασικό τρόπο εκτροφής με έναν πιο φιλικό στο περιβάλλον. Ειδικότερα ο νέος τρόπος, μπορεί να πιστοποιηθεί και να κάνει διακριτό ως προς τις τελικές ιδιότητες του προϊόντος και την μεθοδολογία εκτροφής ένα τμήμα της Ελληνικής πτηνοτροφίας, ώστε να απευθυνθεί σε ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά καταναλωτές διεθνώς, αλλά και σε εκείνους που συνδέουν το προϊόν που αγοράζουν με φυσικές μεθόδους παραγωγής και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.
 
Στην εργασία και στο ερευνητικό έργο συμμετείχαν από το Tμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου η καθηγήτρια Τζώρα Αθηνά, ο καθηγητής Γιάννης Σκούφος και ο καθηγητής Τσίνας Αναστάσιος, από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης οι καθηγητές Γιάννενας Ηλίας, Πανέρη Παναγιώτα, Χρηστάκη Ευτέρπη και ο Αρσένος Γεώργιος, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο καθηγητής Παναγάκης Παναγιώτης και ο Διευθυντής Ερευνών Μπαρτζάνας Θωμάς από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ενώ συμμετείχαν στο έργο 16 ερευνητές από τα τέσσερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που συνεργάστηκαν, όπως και οι επιχειρήσεις Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων "Η ΠΙΝΔΟΣ" και ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ‘Αρτας.
 
Οι επιστημονικές συνεργασίες του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και η πρωτοπόρα έρευνα που επιτελεί, αποτελούν υψηλούς δείκτες διάκρισης για το ακαδημαϊκό κύρος του ΤΕΙ Ηπείρου, την Ήπειρο και τη διεθνή προβολή του έργου του.
 
Το έργο Green Poultry και τα αποτελέσματά του θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στη Zootechnia, 2-5 Φεβρουαρίου του 2017 στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ως έργο εξαιρετικής σημασίας για τη διαφοροποίηση της Ελληνικής πτηνοτροφικής παραγωγής προς την ιδιαιτερότητα.