εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ισραήλ και Παλαιστίνη: το Κοινοβούλιο ζητά μια ειρηνευτική πρωτοβουλία της ΕΕ

0 comments
Ισραήλ και Παλαιστίνη: το Κοινοβούλιο ζητά μια ειρηνευτική πρωτοβουλία της ΕΕ

 

 

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΕΚ, η ΕΕ θα πρέπει να συστήσει διεθνή διάσκεψη για την επαναφορά της λύσης των δύο κρατών στην τροχιά της, προκειμένου να αποκατασταθούν οι πολιτικές προοπτικές για μακροχρόνια ειρήνη.

 

 

 

  • Αταλάντευτη στήριξη για μια λύση δύο κρατών βάσει διαπραγματεύσεων
  • Οι ευρωβουλευτές ζητούν τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ισραηλινών εποικισμών
  • Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καταπολεμά τις πράξεις βίας και να προστατεύει τον άμαχο πληθυσμό του
  • Πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στην Παλαιστίνη, οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει πολύ

 

Η ΕΕ θα πρέπει να συστήσει διεθνή διάσκεψη για την επαναφορά της λύσης των δύο κρατών στην τροχιά της, προκειμένου να αποκατασταθούν οι πολιτικές προοπτικές για μακροχρόνια ειρήνη.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τον τερματισμό της παρατεταμένης ισραηλοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών, μέσω της επανέναρξης γνήσιων ειρηνευτικών συνομιλιών.

Επαναλαμβάνοντας την αταλάντευτη στήριξή τους για μια λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων βάσει των συνόρων του 1967 με δύο κυρίαρχα, δημοκρατικά κράτη και με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών, οι ευρωβουλευτές καλούν τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια τελική συμφωνία για το καθεστώς και την αμοιβαία αναγνώριση.
Τερματισμός της βίας των εποίκων και των αδιάκριτων επιθέσεων από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες

Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και ζητούν τον άμεσο τερματισμό τους. Τονίζουν ότι οι πρόσφατες αποφάσεις για τη δημιουργία νέων οικισμών υπονομεύουν περαιτέρω τις προοπτικές για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών.

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία κατά του Ισραήλ και αναγνωρίζει πλήρως τις θεμιτές ανησυχίες του Ισραήλ όσον αφορά την ασφάλεια και το δικαίωμά του να καταπολεμά την τρομοκρατία και να προστατεύει τον άμαχο πληθυσμό του.

Όλες οι πράξεις βίας, συμπεριλαμβανομένης της δυσανάλογης χρήσης βίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις, των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον αθώων αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, πρέπει να τερματιστούν αμέσως, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Αναφέρονται επίσης στην αυξανόμενη βία των εποίκων και τις αδιάκριτες επιθέσεις που πραγματοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις που έχει αναγνωρίσει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Παλαιστίνη

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη διεξαγωγή των από καιρό αναμενόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Παλαιστίνη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για τελευταία φορά το 2005 και το 2006 αντίστοιχα, και καλούν το Ισραήλ να επιτρέψει αυτές οι εκλογές να διεξαχθούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επιμένουν ότι η ΕΕ και το Κοινοβούλιο πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν αυτές τις εκλογές, εάν προσκληθούν.

Τέλος, αναγνωρίζοντας το έργο του Γραφείου Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) για την παροχή κρίσιμης σημασίας υπηρεσιών στους πρόσφυγες, οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη σημασία της παιδείας στην οικοδόμηση της προοπτικής μιας λύσης δύο κρατών. Τονίζουν ότι όλα τα σχολικά εγχειρίδια και το εκπαιδευτικό υλικό που χρηματοδοτεί η ΕΕ θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με τα κριτήρια της UNESCO για την ειρήνη και την ανεκτικότητα, καθώς και ότι η εν λόγω χρηματοδότηση θα πρέπει να αναστέλλεται σε περιπτώσεις ξεκάθαρης και αποδεδειγμένης κατάχρησης.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε δι’ ανατάσεως της χειρός.

Πηγή: https://www.europarl.europa.eu/news/el/press-room/20221209IPR64421/israil-kai-palaistini-to-koinovoulio-zita-mi-eirineutiki-protovoulia-tis-ee