εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ο ιός της γρίπης των πτηνών κυκλοφορεί τους καλοκαιρινούς μήνες της Ευρώπης

0 comments
Ο ιός της γρίπης των πτηνών κυκλοφορεί τους καλοκαιρινούς μήνες της Ευρώπης

 

 

Παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μειωμένος, ο υψηλής παθογονικότητας ιός της γρίπης των πτηνών (HPAI) συνεχίζει να μολύνει τα ευρωπαϊκά σμήνη πουλερικών με σποραδικό τρόπο.

 

 

 

Από τις 29 Ιουλίου, 1.777 κρούσματα HPAI έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη μέχρι στιγμής. Αυτό βασίζεται στην τελευταία ενημέρωση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Ασθένειες των Ζώων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC). Το σύνολο αντιπροσωπεύει αύξηση 11 εστιών από την έκδοση που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου.

Μέχρι σήμερα, ένα ή περισσότερα κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε 20 ευρωπαϊκές χώρες από τις αρχές του 2022. Τον περασμένο μήνα, ο αριθμός αυτής της σεζόν μόλις ξεπέρασε το σύνολο των 1.756 εστιών που καταγράφηκαν στην ΕΚ από 24 ευρωπαϊκά κράτη το 2021.

Φέτος, η Γαλλία ήταν το έθνος που ανέφερε τα περισσότερα κρούσματα στην ΕΚ (1.344). Ακολουθούν η Ουγγαρία (205), η Ολλανδία (43), η Γερμανία (36) και η Πολωνία (35).

Από τα μέσα Ιουλίου, επτά ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαίωσαν επίσημα νέα κρούσματα HPAI στα πουλερικά. Με βάση τις κοινοποιήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), η μόλυνση είναι ευρέως διασκορπισμένη από τη Γαλλία και τη Δανία μέχρι τη Ρωσία. Σχεδόν χωρίς εξαίρεση, ο υπεύθυνος ορότυπος του ιού έχει αναγνωριστεί ως ο υποτύπος H5N1.