εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι Γερμανοί ενδιαφερόμενοι είναι διχασμένοι σχετικά με τους νέους στόχους της ΕΕ για τύρφη

0 comments
Οι Γερμανοί ενδιαφερόμενοι είναι διχασμένοι σχετικά με τους νέους στόχους της ΕΕ για τύρφη

 

Ο γεωργικός τομέας της Γερμανίας και οι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες διχάζονται σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή αποκατάσταση των καλλιεργούμενων τυρφώνων στη φυσική τους κατάσταση, με τον έναν να λέει ότι θα προκαλέσει απώλειες καλλιεργήσιμης γης και ο άλλος να το θεωρεί ωφέλιμο για την επισιτιστική ασφάλεια.

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόσφατα την πρότασή της για νόμο για την αποκατάσταση της φύσης.

Ένας από τους στόχους της πρότασης της Επιτροπής είναι να αποκατασταθεί στη φυσική τους κατάσταση έως το 2030 έως το 30% των τυρφώνων που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς, εκ των οποίων το ένα τέταρτο θα πρέπει να επαναδιαβραχεί.

Οι τυρφώνες είναι μία από τις λίγες φυσικές κλιματικές καταβόθρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δέσμευση του CO2. «Οι στραγγισμένοι τυρφώνες ευθύνονται για το 5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ», είπε ο Sabien Leemans, ανώτερος υπεύθυνος πολιτικής στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF, στην EURACTIV την Πέμπτη (14 Ιουλίου). Η αποκατάσταση των περιοχών «σταματά αυτές τις εκπομπές και στη συνέχεια δίνει στους τυρφώνες την ευκαιρία να τραβήξουν σταδιακά το CO2 από την ατμόσφαιρα και να το αποθηκεύσουν», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι στόχοι της Επιτροπής για την επανένταξη είναι αμφιλεγόμενοι.

Ο γεωργικός τομέας της Γερμανίας, ειδικότερα, αντιτίθεται σε τέτοιες προτάσεις, καθώς η εκ νέου διαβροχή τυρφώνων που είχαν αποξηρανθεί για γεωργική χρήση καθιστά ελάχιστα δυνατή την καλλιέργεια γης. Οι προτάσεις θα είχαν «μοιραίες επιπτώσεις στις αγροτικές περιοχές» και τα μέτρα θα «επιβάρυναν μαζικά την ασφάλεια του εφοδιασμού», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών, Joachim Rukwied, σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα.

Τα κράτη μέλη θα φροντίσουν ως επί το πλείστον για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του στόχου της Επιτροπής που έχει τεθεί στον νόμο περί αποκατάστασης της φύσης.

 

 

Η ΕΕ καταθέτει τον Νόμο για την αποκατάσταση της φύσης,  για να αντιστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε νέο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης την Τετάρτη (22 Ιουνίου) με νομικά δεσμευτικούς στόχους και 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης και την αναστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας στη γεωργία, τα δάση, τους ωκεανούς και τις αστικές περιοχές.

 

Οφέλη για την επισιτιστική ασφάλεια;

 

Έως το 2050, η Επιτροπή θέλει να δει το 70% των περιοχών αποθήκευσης άνθρακα της ΕΕ να έχουν αποκατασταθεί στη φυσική τους κατάσταση – ένα μέτρο που θα προέκυπτε από την απώλεια περίπου 350.000 εκταρίων γης για γεωργική παραγωγή στη Γερμανία, σύμφωνα με τον Rukwied.

Ενώ οι τυρφώνες καλύπτουν μεγάλο μερίδιο της συνολικής έκτασης στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικότερα, η Γερμανία, με μερίδιο 4,3%, θα έχει μεγαλύτερο καθήκον να επαναβρέξει τυρφώνες σε σχέση με την Ιταλία ή την Ισπανία, για τις οποίες οι τυρφώνες καλύπτουν μόνο το 0,1% του συνόλου των περιοχών.

Στη Γερμανία, η ένωση αγροτών θεωρεί την πρόταση της Επιτροπής υπερβολικά δραστική, ιδίως δεδομένης της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι υποστηρικτές της αποκατάστασης υποστηρίζουν, ότι είναι ακριβώς η αποκατάσταση των τυρφώνων που συμβάλλει στην εξασφάλιση μιας ανθεκτικής προσφοράς τροφίμων, επικαλούμενη τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την πρόληψη των πλημμυρών λόγω των αποτελεσμάτων απορρόφησης άνθρακα των τυρφώνων που έχουν αποκατασταθεί στη φυσική τους κατάσταση.

«Το επείγον είναι προφανές, τόσο για το περιβάλλον όσο και για το κλίμα», προσθέτουν.