εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η πρόπολη φαίνεται πολλά υποσχόμενη ως εναλλακτική αγωγή αντί των αντιβιοτικών

0 comments
Η πρόπολη φαίνεται πολλά υποσχόμενη ως εναλλακτική αγωγή αντί των αντιβιοτικών

 

 

Προκαταρκτικές μελέτες που έγιναν από το Ρωσικό Κρατικό Αγροτικό Πανεπιστήμιο έχουν δείξει τις υψηλές δυνατότητες των προϊόντων της μέλισσας, αρχικά της πρόπολης, ως εναλλακτικού αντιβιοτικού.

 

 

 

 

Η πρόπολη είναι μια ζελατινώδης κίτρινη ωχρή ρητίνη που παράγεται από μέλισσες. Είναι γνωστή για την αντιβακτηριδιακή, αντιπαρασιτική, αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική και αντιοξειδωτική δράση της.

Υπολογίζεται ότι η πρόπολη περιέχει περίπου 200-300 φυσικές ενώσεις. Οι βιολογικές και φαρμακολογικές ιδιότητές της οφείλονται κυρίως στην παρουσία μεγάλου αριθμού πολυφαινολών συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών, τριτερπενίων, εστέρων φαινολικού οξέος, όπως φερουλικά και καφεϊκά, αρωματικά οξέα, διτερπενικά οξέα και λιγνάνες επίσης.

Οι επιστήμονες, εργάζονται σε νέα πρόσθετα ζωοτροφών που στοχεύουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων και των πουλερικών.

 

Τα μελισσοκομικά προϊόντα χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα ζωοτροφών

 

Μια σειρά ερευνών που επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση του αντίκτυπου των προϊόντων της μέλισσας, συμπεριλαμβανομένης της πρόπολης, του βασιλικού πολτού, του εκχυλίσματος κηρόσκωρου και του ψωμιού μελισσών, έδειξε ότι η χρήση τους στις ζωοτροφές «ενεργοποίησε μηχανισμούς ανοσοκυτταρικής, ορμονικής και βιοχημικής κατάστασης» στα ζώα, ενισχύοντας την ανοσολογική τους απόκριση, είπαν οι επιστήμονες.

Υπάρχει πίεση για μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και με αυτόν τον τρόπο έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο στην πτυχή της ανθρώπινης υγείας. Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τη μείωση και τελικά την απομάκρυνση από τη χρήση αντιβιοτικών στον κτηνοτροφικό τομέα.

«Η συνάφεια και η μοναδικότητα αυτών των ευρημάτων έγκειται στο γεγονός ότι οι μικροοργανισμοί δεν συνηθίζουν σε βιολογικά ενεργά μελισσοκομικά προϊόντα, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τα αντιβιοτικά», δήλωσε η Ramziya Mannapova, μία από τους συγγραφείς της μελέτης. Η Mannapova πρόσθεσε ότι τα πρόσθετα ζωοτροφών με βάση την πρόπολη είναι πιθανό να έχουν υψηλή ζήτηση στα ρωσικά βιομηχανικά συγκροτήματα κτηνοτροφίας και πουλερικών, καθώς και μεταξύ των αγροτών.

«Νέα πρόσθετα που έχουν σχεδιαστεί για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων με βάση τα προϊόντα της μέλισσας θα έχουν θετική επίδραση στην ασφάλεια και την παραγωγικότητα των ζώων και των πτηνών», δήλωσαν οι επιστήμονες.

 

Λειτουργία ενίσχυσης της ανάπτυξης

 

Προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η πρόπολη έχει δυναμικό λειτουργίας που ενισχύει την ανάπτυξη. Μια έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων το 2004 έδειξε ότι τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής που τρέφονταν με 0,1% πρόπολη είχαν αύξηση του σωματικού βάρους κατά 2,03%, σε σύγκριση με την μη χρήση πρόπολης.

Κατά τη διάρκεια μιας άλλης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Poultry Science, το βάρος και η ημερήσια αύξηση βάρους των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής αυξήθηκαν σημαντικά μετά τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με πρόπολη. Η πρόσληψη τροφής και η FCR βελτιώθηκαν στατιστικά σε κοτόπουλα που τρέφονταν με δίαιτα συμπληρωμένα με δίαιτα 250 ή 400 mg πρόπολης/kg.

Η πρόπολη φάνηκε επίσης να αυξάνει την αντοχή σε πολλούς στρεσογόνους παράγοντες σε ορισμένα είδη πουλερικών. Σε αρκετές μελέτες, η προσθήκη πρόπολης ενίσχυσε την αύξηση βάρους σε κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής με θερμική καταπόνηση και έκθεση σε μόλυβδο.