εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γερμανία: Νέα Γενιά Πτηνών

0 comments

 

 
Στη Γερμανία, η πτηνοτροφική βιομηχανία αναπτύσσει μια νέα γενιά πτηνών, προκειμένου να σταματήσει η «γενοκτονία» των άχρηστων αρσενικών.
 
 
 
Κάθε χρόνο η βιομηχανία εκτροφής κοτόπουλων δολοφονεί εκατομμύρια αρσενικά κοτόπουλα, αφού, σύμφωνα με τους όρους της αγοράς, πρόκειται για άχρηστα προϊόντα. Πλέον μια γερμανική εταιρεία έχει δημιουργήσει μια νέα φυλή κοτόπουλων που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, αλλά «κουβαλάει» τα δικά της μειονεκτήματα.

Στην πόλη της Kitzingen, στο νότιο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας, η γερμανική εταιρεία Lohmann Tierzucht, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ωοτόκων ορνίθων στον κόσμο, έχει εγκαινιάσει μια νέα γραμμή αναπαραγωγής που αποκαλεί «Lohmann Dual». Εδώ αναπτύσσεται μια νέα γενιά κοτόπουλων ενός ντόπιου είδους που αποτελούν τα πρώτα αποκαλούμενα «διπλής χρήσης κοτόπουλα» στην γκάμα των προϊόντων της εταιρείας της οποίας τα εκκολαπτήρια, μόνο στη Γερμανία, παράγουν περίπου 45 εκατομμύρια ωοτόκους όρνιθες κάθε χρόνο. Το «διπλής χρήσης» σημαίνει ότι αυτή η νέα γενιά κοτόπουλων θα προμηθεύει τους καταναλωτές και με αυγά και με κρέας. Τα θηλυκά ζώα στη γραμμή αναπαραγωγής αποδίδουν, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» που αποκαλύπτει το θέμα, 250 αυγά τον χρόνο, ενώ τα αρσενικά μπορούν να δοθούν προς πώληση σε ηλικία 70 ημερών.

Η Lohmann εκτρέφει τα διπλής χρήσης κοτόπουλα ως απάντηση στις αυξανόμενες κριτικές που διατυπώνονται κατά των συμβατικών πρακτικών οι οποίες εφαρμόζονται στη σύγχρονη παραγωγή αυγών. Και αυτό, διότι εκατομμύρια αρσενικά κοτόπουλα που ανήκουν στις φυλές ωοτοκίας καταστρέφονται αμέσως μετά την εκκόλαψη, αφού είναι άχρηστα για τη βιομηχανία πουλερικών επειδή, εκτός του ότι δεν γεννούν αυγά εξαιτίας του φύλου τους, δεν παράγουν πολύ κρέας. Έτσι, τα αρσενικά κοτόπουλα ρίχνονται ζωντανά σε ένα είδος μύλου άλεσης κρέατος, που αποκαλείται σύστημα κοπτήρων, και στη συνέχεια πετιούνται ως απορρίμματα. Μια άλλη μέθοδος εξόντωσής τους είναι η ασφυξία με διοξείδιο του άνθρακα, οπότε μετά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές σε ζωολογικούς κήπους και αγροκτήματα ερπετών.

Εδώ και χρόνια ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και ενώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν αυτή τη «μαζική δολοφονία» στα εκκολαπτήρια ως μία από τις υπερβολές της βιομηχανίας στο κυνήγι του κέρδους. Η νομιμότητα αυτής της σφαγής έχει γίνει επίσης αντικείμενο σημαντικών συζητήσεων, αφού η γερμανική νομοθεσία περί προστασίας των ζώων απαγορεύει τη θανάτωση των σπονδυλωτών χωρίς «εύλογη αιτία». Μέχρι τώρα οι τοπικές αρχές έχουν ανεχτεί την πρακτική, τουλάχιστον όταν τα νεκρά κοτόπουλα καταλήγουν στην αγορά ως ζωοτροφές. Όμως, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Γεωργίας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αποφάσισε να παρέμβει απαγορεύοντας τη θανάτωση των αρσενικών νεοσσών μίας ημέρας εντός του επόμενου έτους. Και η Κάτω Σαξονία ίσως ακολουθήσει σύντομα το παράδειγμά του.

Αιτία αυτών των μαζικών δολοφονιών είναι η εκβιομηχάνιση της παραγωγής πουλερικών. Μέχρι τη δεκαετία του 1960 οι κότες παρήγαγαν μόνο αυγά και, όταν η παραγωγικότητά τους μειωνόταν, κατέληγαν στην… κατσαρόλα ως όρνιθες. Τα κοκόρια πωλούνταν στην αγορά, όπως τα κοτόπουλα. Καθώς η ζήτηση για τα αυγά και τα πουλερικά αυξήθηκε, οι πτηνοτρόφοι προσπάθησαν να βελτιστοποιήσουν τα ζώα. Οι ειδικά εκτρεφόμενες ως ωοτόκοι όρνιθες καταφέρνουν να παράγουν 310 αυγά τον χρόνο, 100 περισσότερα από ό, τι οι πρόγονοί τους πριν από 50 χρόνια. Δύσκολα όμως θα διατεθούν ως κρέας. Αντιθέτως, τα αρσενικά κοτόπουλα ζυγίζουν 2 κιλά μέσα σε πέντε έως έξι εβδομάδες και στη συνέχεια σφάζονται, πριν καν γίνουν σεξουαλικά ώριμα. Σήμερα η βιομηχανία χρησιμοποιεί ουσιαστικά μόνο υβρίδια: υψηλής απόδοσης κοτόπουλα που παράγονται από τη διασταύρωση ενός αριθμού διαφορετικών φυλών. Αυτή είναι μια καλή πρακτική για εταιρείες όπως η Lohmann, επειδή τα ζώα -σε αντίθεση με τα καθαρόαιμα πτηνά- δεν μπορούν να εκτρέφονται σε αγροκτήματα. Αντίθετα, οι εκτροφείς κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής πρέπει να αγοράζουν συνεχώς νέους νεοσσούς.

Τα διπλής χρήσης κοτόπουλα που εκτρέφονται από τη Lohmann θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στη σφαγή των αρσενικών νεοσσών, που έχει προκύψει από την εισαγωγή των υβριδίων. Υπάρχουν όμως προβλήματα, καθώς τα ζώα δεν είναι ακόμη πολύ αποτελεσματικά, παρ’ όλες τις προσπάθειες των δημιουργών τους. Οι κότες της γεννούν λιγότερα αυγά από τα ωοτόκα υβρίδια, ενώ χρειάζονται 50% περισσότερη τροφή. Επιπλέον τα κοτόπουλα που πωλούνται στα σουπερμάρκετ ήταν πάντα στρογγυλά και συμπαγή, ενώ τα διπλής χρήσης κοτόπουλα τείνουν να είναι μακρά και οστεώδη. Δεν αποτελεί έκπληξη που τα τέλεια κοτόπουλα της Lohmann, τα οποία βρίσκονται στα ράφια εδώ και δύο μήνες, έχουν μικρές πωλήσεις.

Εν τω μεταξύ οι ερευνητές διερευνούν μια άλλη πιθανή, υψηλής τεχνολογίας, λύση στο πρόβλημα των νεοσσών και συγκεκριμένα έναν τρόπο που θα επιτρέπει την αναγνώριση του φύλου των πουλιών ενώ είναι ακόμα στο αυγό. Ετσι η βιομηχανία πουλερικών θα ξεμπέρδευε ως διά μαγείας και με τα αρσενικά ζώα και με την ενοχλητική συζήτηση περί προστασίας των ζώων, ενώ παράλληλα θα μείωνε το κόστος στα εκκολαπτήρια. Διπλή χρήση, διπλή λύση, τετραπλά κέρδη δηλαδή…

Πηγή: efsyn.gr – Άρθρο του Τάσου Σαραντή