εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γρίπη των πτηνών

0 comments
Γρίπη των πτηνών
  1. Πρακτικές απολύμανσης που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο γρίπης των πτηνών

Μια προσέγγιση για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου απαιτεί λεπτομερές πρωτόκολλο και σωστό σχεδιασμό. Η σωστή απολύμανση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών και άλλων μολυσματικών ουσιών μεταξύ κοπαδιών πουλερικών και κτιρίων.

 

 

Μόλις ξεκινήσει η γρίπη των πτηνών, εξαπλώνεται. Ξεκινά συνήθως σε έναν αχυρώνα και από εκεί, ο διαχωρισμός είναι η μόνη επιλογή, γιατί αν εξαπλωθεί, απλώς συνεχίζει να εξαπλώνεται. Από εκεί και πέρα, είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσεις.

 

Άρα, απαιτείται ρύθμιση των σωστών πρωτοκόλλων απολύμανσης 

Είναι σημαντικό για τους παραγωγούς πουλερικών να δημιουργήσουν ένα λεπτομερές πρωτόκολλο καθαρισμού και απολύμανσης που συμβαίνει καθημερινά στο εκκολαπτήριο, όπου συνήθως ξεκινούν τα κρούσματα.

Όταν ασχολείστε με το εκκολαπτήριο, πρέπει να λάβετε υπόψη πολλά περισσότερα από τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε ένα τοξικό προϊόν. Πρέπει, επίσης, να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια προληπτική προσέγγιση, αλλά και ότι χρησιμοποιείτε κάτι που δεν είναι επιβλαβές για ανθρώπους ή ζώα.

Προτείνεται η επιλογή ενός απολυμαντικού που είναι εγκεκριμένο από την αρμόδια υπηρεσία. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα καθαριστικά με ουδέτερο pH είναι πιο αποτελεσματικά κατά της γρίπης των πτηνών από αυτά που είναι πιο όξινα ή αλκαλικά.

Εκτός από το εκκολαπτήριο, οι παραγωγοί πουλερικών θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι ακολουθούν τα σωστά βήματα απολύμανσης όσον αφορά τα παπούτσια τους, το φορτηγό και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το πτηνοτροφείο. Όλα αυτά είναι αντικείμενα που μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες μεταξύ των πτηνοτροφείων.

Πραγματικά οι πτηνοτρόφοι πρέπει να βεβαιωθούν ότι εφαρμόζουν μια προληπτική προσέγγιση σε αντίθεση με μια αντιδραστική εκ των υστέρων προσέγγιση. Και μετά, η αντιδραστική προσέγγιση όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος είναι η απολύμανση και ο καθαρισμός των πάντων – περισσότερο από όσο γίνεται σε τακτική βάση».

 

  1. Η Ευρώπη πιέζει για αποδοχή του εμβολιασμού HPAI 

Με τα εκτεταμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε πουλερικά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο από την αρχή του χειμώνα, οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να διερευνήσουν τη μελλοντική χρήση εμβολίων για τον έλεγχο ασθενειών. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) εξαπλώθηκε ευρέως σε όλη την Ευρώπη. Οι επιδημίες οδήγησαν σε εκτεταμένες απώλειες πουλερικών και το οικονομικό κόστος για τη βιομηχανία ήταν βαρύ.

Επιπλέον, αν και πολύ λίγα κρούσματα έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια σε άτομα που συνδέονται με τα πουλερικά ως πηγή μόλυνσης, ο ιός HPAI αντιπροσωπεύει έναν πιθανό μελλοντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Μέχρι τώρα, αυτό το ζήτημα ενθάρρυνε την αυστηρή βιοασφάλεια ως μέσο για την πρόληψη λοιμώξεων και την εξάλειψη στις πληγείσες εγκαταστάσεις. Αυτή η τελευταία πολιτική περιλαμβάνει τη θανάτωση όλων των εναπομεινάντων πουλερικών επί τόπου και την καταστροφή όλων των σφαγίων και άλλων δυνητικά μολυσμένων υλικών.

Μέχρι στιγμής, ως εναλλακτική λύση, ο εμβολιασμός δεν έχει ευνοηθεί κυρίως επειδή είναι ευρέως απαράδεκτος για το διεθνές εμπόριο.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Στα τέλη Μαΐου, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συμφώνησαν σε μια στρατηγική προσέγγιση για την πρόληψη και τον έλεγχο της HPAI μέσω της ανάπτυξης εμβολιασμού.

Αυτό θεωρείται ως συμπληρωματικό μέτρο ελέγχου για την προστασία των οικόσιτων πουλερικών — επιπλέον της συνεχιζόμενης βιοασφάλειας και άλλων υφιστάμενων μέτρων ελέγχου.

Για να προχωρήσουν οι δράσεις, οι υπουργοί ζήτησαν από τα κράτη μέλη να ενημερώσουν τις αξιολογήσεις κινδύνου και να αναπτύξουν στρατηγικές εμβολιασμού που στοχεύουν ιδιαίτερα ευάλωτες περιοχές, τύπους πουλερικών και συστήματα εκτροφής. Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ καλούνται να πραγματοποιήσουν δοκιμές εμβολιασμού και να μοιραστούν τα αποτελέσματα με άλλους στην περιοχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρθηκε ότι πραγματοποιούνται ήδη δοκιμές στη Γαλλία για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων HPAI σε πάπιες και χήνες.

Προκειμένου να διασφαλιστούν επαρκή αποθέματα για μελλοντικές επιδημίες, οι υπουργοί Γεωργίας ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει επιλογές όπως η ομαδική αγορά εμβολίων και η δημιουργία τράπεζας εμβολίων.

Προκειμένου να προληφθούν οι άμεσες απαγορεύσεις των εξαγωγών ευρωπαϊκών πουλερικών από εμβολιασμένα σμήνη, οι υπουργοί ζήτησαν να διεξαχθούν συζητήσεις με τους εμπορικούς εταίρους για να συμφωνηθεί η αποδοχή του εμβολιασμού HPAI για το διεθνές εμπόριο.