εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατάσταση αγοράς στον κλάδο του κρέατος κοτόπουλου

0 comments
Κατάσταση αγοράς στον κλάδο του κρέατος κοτόπουλου

 

Σύμφωνα με την έκθεση Agricultural Projection 2031 του Υπουργείου Γεωργίας και Φαρμάκων των ΗΠΑ (USDA) που δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου, η Βραζιλία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κοτόπουλου στον κόσμο για τα επόμενα 10 χρόνια.

 

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η Βραζιλία μπορεί να αντιπροσωπεύει το 32,5% της παγκόσμιας αύξησης των εξαγωγών την επόμενη δεκαετία, με τις αποστολές να αυξάνονται κατά 19,6% σε 5,2 εκατομμύρια τόνους έως το 2031.

Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές κοτόπουλου στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 13,9% σε 4,3 εκατομμύρια τόνους την επόμενη δεκαετία. Η ΕΕ αναμένεται να αυξήσει το εξωτερικό εμπόριο πουλερικών κατά 15,9% σε σχεδόν 2,9 εκατομμύρια τόνους, ενώ η Ταϊλάνδη, που ευνοείται από τη γεωγραφική της θέση, αναμένεται να αυξηθεί κατά 31,7% σε 1,4 εκατομμύρια τόνους στο ενδιάμεσο.

 

 

Η παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 16,7%

 

Συνολικά, η παγκόσμια κατανάλωση κοτόπουλου θα αυξηθεί κατά 16,7% έως το 2031. Η προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης για όλα τα κρέατα είναι υψηλότερη μεταξύ των αναπτυσσόμενων περιοχών όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Μέση Ανατολή.

Η έκθεση δείχνει ότι το κρέας πουλερικών έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή και κατανάλωση σε σύγκριση με το βοδινό και το χοιρινό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή πουλερικών παρουσίασε ισχυρότερη ανάπτυξη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (20,8%) από ό,τι στις πλουσιότερες χώρες (8,5%).

Ανοδικές αγορές

Οι ετήσιες εισαγωγές κρέατος πουλερικών ενδέχεται να αυξηθούν κατά 2,6 εκατομμύρια τόνους (20,3%), φθάνοντας τους 15,8 εκατομμύρια τόνους το 2031. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη θα επικεντρωθεί στις αναδυόμενες αγορές στην Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ταϊβάν και ο Καναδάς προβλέπεται να παρουσιάσουν πολύ πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης.

Οι εισαγωγές πουλερικών στις περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αναμένεται να αυξηθούν κατά 22,3% και 16,8%, αντίστοιχα. Μέχρι το 2031, αυτές οι περιοχές μαζί θα αυξήσουν τις εισαγωγές κρέατος πουλερικών κατά 1 εκατομμύριο τόνους.

Στο Μεξικό, παρά την αύξηση της παραγωγής, οι εισαγωγές ενδέχεται να αυξηθούν ταχύτερα. Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές κρέατος πουλερικών του Μεξικού θα αυξηθούν περίπου 17,6% σε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια τόνους μεταξύ 2023 και 2031. Οι εισαγωγές πουλερικών στην Κεντρική Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 26,6% σε 1,1 εκατομμύρια τόνους έως το 2031.

 

Η Κίνα είναι σημαντικός εισαγωγέας πουλερικών

 

Το USDA επισημαίνει ότι η Κίνα πρόκειται να γίνει σημαντικός εισαγωγέας πουλερικών, καθώς η κατανάλωση ξεπερνά την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Οι εισαγωγές πουλερικών της Κίνας θα αυξηθούν κατά 30,9%, φτάνοντας τους 1,2 εκατομμύρια τόνους την επόμενη δεκαετία.

Με τις εξαγωγές πουλερικών της Κίνας να αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο του 23,4%, στους 571.000 τόνους, οι καθαρές εισαγωγές αυξάνονται κατά 40% σε 218.000 τόνους, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

 

Τιμές ζωοτροφών

 

Μεγάλες εταιρείες κοτόπουλου προειδοποιούν για πληθωρισμό 15% καθώς οι τιμές των ζωοτροφών εκτινάσσονται στα ύψη.

Αυτή η σύγκρουση φέρνει μια μεγάλη απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα είναι ότι οι καταναλωτές θα υποφέρουν.

Η επισιτιστική ασφάλεια πρόκειται να καταρρεύσει υπό το φως του πιθανού υπερπληθωρισμού που προκαλείται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς θεωρείται ότι ο υπερπληθωρισμός θα μπορούσε να είναι ο υψηλότερος από την πετρελαϊκή κρίση του 1970, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να εκτοξεύεται στο 15% μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους. Η εκτυλισσόμενη ουκρανική αγροτική κρίση θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια προσφορά εμπορευμάτων.