εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Βελτιωμένη συμμόρφωση στην ασφάλεια των ζώων και των ζωοκομικών προϊόντων στην ΕΕ

0 comments
Βελτιωμένη συμμόρφωση στην ασφάλεια των ζώων και των ζωοκομικών προϊόντων στην ΕΕ

 

Στην Ευρώπη, λιγότερο από το ένα πέμπτο του 1% των δειγμάτων ζώων και των προϊόντων τους περιείχαν υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων προσμείξεων το 2020, μια βελτίωση στη συμμόρφωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

 

 

 

Από περισσότερα από 620.000 δείγματα ζώων και ζωικών προϊόντων που εξετάστηκαν το 2020, το 0,19% υπερέβη τα νόμιμα μέγιστα επίπεδα μιας σειράς προσμείξεων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η δειγματοληψία διενεργήθηκε και στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εκείνο το έτος, καθώς και στην Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Τα αποτελέσματα για το 2020 αντιπροσωπεύουν βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Στην έρευνα του 2019, το 0,30% των δειγμάτων ήταν μη συμμορφούμενα. Πράγματι, το ποσοστό του 2020 είναι το χαμηλότερο ποσοστό μη συμμόρφωσης εδώ και 11 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το εύρος ήταν 0,25-0,37%.

Όπως αναφέρει η EFSA, η παρουσία μη εγκεκριμένων ουσιών, υπολειμμάτων κτηνιατρικών φαρμάκων ή χημικών προσμείξεων στα τρόφιμα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Στην ΕΕ, τα νομικά πλαίσια ορίζουν τα μέγιστα όρια καταλοίπων (MRL) για κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα και άλλες δυνητικά επικίνδυνες ουσίες σε ζώα παραγωγής τροφίμων και ζωικά προϊόντα. Αυτά ορίζουν επίσης τη συχνότητα και το επίπεδο δειγματοληψίας ζώντων ζώων και των προϊόντων τους.

Από όλα τα δείγματα που παρακολουθήθηκαν από την EFSA, σχεδόν 332.000 ήταν στοχευμένα δείγματα και 4.259 ήταν ύποπτα δείγματα που αναφέρθηκαν βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ. Περίπου 282.000 δείγματα συλλέχθηκαν μέσω εθνικών προγραμμάτων ασφάλειας τροφίμων και 2.551 δείγματα ελέγχθηκαν κατά την εισαγωγή.

Το 2020, 888 από τα στοχευόμενα δείγματα ήταν μη συμμορφούμενα, περιέχοντας επίπεδα μιας ή περισσότερων ουσιών που υπερβαίνουν τα αντίστοιχα ΑΟΚ. Αυτό αντιστοιχεί στο 0,27% του συνόλου των δειγμάτων αυτής της κατηγορίας.

 

 

Αναβολικοί παράγοντες και απαγορευμένες ουσίες

 

Για ορισμένες ουσίες της Ομάδας Α, βρέθηκαν υπερβολικά επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση της EFSA. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει ουσίες με αναβολική δράση και μη εγκεκριμένες ουσίες. Όσον αφορά τους αντιθυρεοειδικούς παράγοντες, το 0,34% των δειγμάτων ήταν μη συμμορφούμενα — όλα για τη θειουρακίλη που συνδέεται με την κατανάλωση brassicas και συναφών φυτών.

Για τα στεροειδή, η μη συμμόρφωση ήταν 0,11% στα βοοειδή, 0,10% στους χοίρους, 0,62% στα άλογα και 4,23% στα αιγοπρόβατα.

Μόλις το 0,04% των δειγμάτων υπερβαίνει το νόμιμο όριο για τη μυκοτοξίνη ζεαραλενόνη — που κυμαίνεται από 0,01% στα βοοειδή έως 1,55% στα άλογα.

Εντός αυτής της ομάδας, μόνο ένα δείγμα περιείχε βήτα-αγωνιστή. Αυτό ήταν από βοοειδή και περιείχε σαλβουταμόλη.

Τέλος για τις ενώσεις της ομάδας Α, 11 ήταν θετικοί για χλωραμφενικόλη, τέσσερις για μετρονιδαζόλη, τρεις για υδροξυμετρονιδαζόλη (MNZOH) και ημικαρβαζίδη και μία για νιτροφουραζόνη.

 

 

Κτηνιατρικά φάρμακα

 

Στην έρευνα, η ομάδα Β περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ουσιών, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων αντιβακτηριακών (αντιβιοτικών), αντικοκκιδιακών, μυκοτοξινών και περιβαλλοντικών ρύπων.

Η έκθεση της EFSA αποκαλύπτει ότι, για τα αντιβακτηριακά σε αυτήν την ομάδα (Β1), η μη συμμόρφωση που παρακολουθήθηκε το 2020 ήταν 0,14%. Η υψηλότερη συχνότητα ήταν 0,57% μεταξύ των δειγμάτων κουνελιών.

Στην υποομάδα των άλλων κτηνιατρικών φαρμάκων (Β2), το υψηλότερο επίπεδο μη συμμόρφωσης ήταν 0,23% για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Τα επίπεδα διέφεραν ανά είδος και κυμαίνονταν από 0,01% στους χοίρους έως 1,17% στα άλογα. Για τα ανθελμινθικά, οι υπερβολικές συγκεντρώσεις κυμαίνονταν από 0,02% στα πουλερικά και τους χοίρους έως 0,23% στα αιγοπρόβατα. Συνολικά, το ποσοστό ήταν 0,07%. Κανένα δείγμα δεν περιείχε μη συμμορφούμενες συγκεντρώσεις πυρεθροειδών ή ηρεμιστικών, ενώ το 0,07% περιείχε «άλλες φαρμακολογικά δραστικές ουσίες». 

 

Ρύποι από το περιβάλλον

 

Τέλος, περιβαλλοντικοί ρύποι και άλλες ουσίες περιλαμβάνονται στην Ομάδα 3 της έρευνας της EFSA.

Από αυτήν την ομάδα, το υψηλότερο επίπεδο μη συμμόρφωσης — στο 3,7% — βρέθηκε για τα χημικά στοιχεία. Οι πιο συχνές ανιχνεύσεις ήταν ο χαλκός, το κάδμιο, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος.

Στο 0,1% των δειγμάτων βρέθηκαν οργανικές ενώσεις χλωρίου και οργανοφωσφορικές ενώσεις στο 0,01%.

Για τις μυκοτοξίνες, μη συμμορφούμενες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στο 0,21% των δειγμάτων από χοίρους και στο 0,26% του γάλακτος που δοκιμάστηκε. Από τις μυκοτοξίνες, οι πιο συχνά ανιχνευόμενες ήταν η ζεαραλενόνη, η αφλατοξίνη Μ1 και η ωχρατοξίνη Α.

Για τις βαφές, το 0,62% των δειγμάτων υδατοκαλλιέργειας δεν ήταν συμβατά.

Μεταξύ των «άλλων ουσιών» στην Ομάδα 3, το 0,11% των δειγμάτων από χοίρους δεν ήταν συμβατό (συμμορφούμενο) με το fipronil.

 

Τάσεις συμμόρφωσης στην ΕΕ

 

Γενικά, η παρακολούθηση της EFSA αποκάλυψε παρόμοια πρότυπα για τα δείγματα-στόχους όπως και τα προηγούμενα έτη. Συνολικά, η μη συμμόρφωση ήταν 0,27% το 2020, σε σύγκριση με επίπεδα 0,30-0,33% την τελευταία τριετία.

Για ορισμένες κατηγορίες ουσιών, σημειώθηκαν βελτιώσεις ως προς τη συμμόρφωση σε σύγκριση με το 2019. Μεταξύ άλλων κατηγοριών, αυτό ισχύει για στεροειδή, χημικά στοιχεία όπως μέταλλα, ανθελμινθικά, οργανικές ενώσεις χλωρίου και οργανοφωσφορικές ενώσεις.

Αντίθετα, για τις μυκοτοξίνες και τα ΜΣΑΦ, η συχνότητα μη συμμόρφωσης ήταν υψηλότερη το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, δεν σημειώθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις από έτος σε έτος για τις αντιβακτηριακές ουσίες ή τα αντικοκκιδιακά.

Η πλήρης έκθεση — με τίτλο «Έκθεση για το 2020 σχετικά με τα αποτελέσματα από την παρακολούθηση υπολειμμάτων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και άλλων ουσιών σε ζώντα ζώα και ζωικά προϊόντα» — από την Daniela Brocca και τη Stefania Salvatore της EFSA δημοσιεύεται ως υποστηρικτική δημοσίευση της EFSA με ημερομηνία 2022.

 

Πηγή:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/sp.efsa.2022.EN-7143