εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κτηνίατροι της Πολιτείας της Αϊόβα ερευνούν ασυνήθιστη βακτηριακή νόσο σε χοίρους

0 comments
Κτηνίατροι της Πολιτείας της Αϊόβα ερευνούν ασυνήθιστη βακτηριακή νόσο σε χοίρους

 

Οι κτηνίατροι του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αϊόβα (ISUIowa State University) διερευνούν πώς ένα επιθετικό βακτηριακό στέλεχος εξαπλώθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις παραγωγής χοιρινού κρέατος της Αϊόβα.

 

 

Το βακτήριο, που ονομάζεται Actinobacillus pleuropneumoniae (APP), έχει εμφανιστεί σε εννέα κεντρικά συστήματα παραγωγής χοιρινού κρέατος της Αϊόβα από τα τέλη Νοεμβρίου. Επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα ενός χοίρου και μπορεί να προκαλέσει θάνατο γρήγορα μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Οι κτηνίατροι του ISU αναλύουν την αλληλουχία του γονιδιώματος των βακτηρίων και, με χρηματοδότηση από το Κέντρο Πληροφοριών για την Υγεία των Χοίρων, συγκεντρώνουν στοιχεία που δείχνουν πώς εξαπλώνονται τα βακτήρια. Επίσης, αναπτύσσουν πρωτόκολλα για τον περιορισμό των βακτηρίων και συντονίζονται με παραγωγούς χοιρινού κρέατος και τοπικούς κτηνιάτρους για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Η βιομηχανία χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ έχει αντιμετωπίσει αρκετούς ορότυπους ή στελέχη της APP από τη δεκαετία του 1960, δήλωσε ο Δρ Marcelo Almeida, κλινικός βοηθός καθηγητής κτηνιατρικής διαγνωστικής και παραγωγής ζωικής ιατρικής. Οι παραγωγοί και οι κτηνίατροι έμαθαν να διαχειρίζονται την ασθένεια, επομένως σπάνια προκαλεί σοβαρά προβλήματα, αν και ορισμένοι ορότυποι εξακολουθούν να κυκλοφορούν μεταξύ των κοπαδιών. Ο Almeida είπε ότι το Κτηνιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο ISU επιβεβαιώνει 70-80 περιπτώσεις APP σε χοίρους κάθε χρόνο, αλλά τα περισσότερα χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί μια εστία όπως αυτή, η οποία έχει προκαλέσει θνησιμότητα έως και 50% σε μολυσμένα κοπάδια.

Το κρούσμα στην Κεντρική Αϊόβα είναι ασυνήθιστο λόγω της συγκέντρωσής του, με όλα τα επηρεαζόμενα συστήματα παραγωγής σε ακτίνα περίπου 20 μιλίων, είπε ο Δρ Ντέραλντ Χόλτκαμπ, καθηγητής κτηνιατρικής διαγνωστικής και ζωικής ιατρικής παραγωγής. Τα βακτήρια εξαπλώνονται συχνότερα μέσω σωματικής επαφής και γενικά δεν επιβιώνουν πολύ στο περιβάλλον.

«Είναι μια ασθένεια που, σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο, δεν πρέπει να μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα κοπάδι στο άλλο», είπε ο Holtkamp. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, συνέβη.

Τα βακτήρια μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, αλλά η ασθένεια εμφανίζεται τόσο γρήγορα που οι χοίροι μπορεί να πεθάνουν λίγες ώρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και αναπνοή με ανοιχτό στόμα.

Ο ορότυπος πίσω από το κρούσμα της κεντρικής Αϊόβα δεν είχε δείξει τέτοια μολυσματικότητα στο παρελθόν, επομένως οι κτηνίατροι της ISU εργάζονται για την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος των δειγμάτων βακτηρίων που λαμβάνονται από επηρεαζόμενα συστήματα παραγωγής. Τα δεδομένα που παράγονται από αυτές τις αλληλουχίες θα βοηθήσουν τους κτηνιάτρους να προσδιορίσουν εάν ο ορότυπος έχει εξελιχθεί ή έχει αποκτήσει νέα γονίδια για να τον κάνει πιο μολυσματικό από ό,τι στο παρελθόν. Οι κτηνίατροι έχουν συγκεντρώσει δείγματα από κάθε πληγείσα περιοχή και θα συγκρίνουν τα γονιδιωματικά δεδομένα κάθε δείγματος.

«Είναι πιθανό να βρούμε κάποιες μικρές διαφορές στα δείγματα και θα πρέπει να κατανοήσουμε τις περιπλοκές αυτών των βακτηρίων για να δούμε ποιες διαφορές είναι σχετικές και ποιες όχι», είπε ο Almeida.

Η διαδικασία προσδιορισμού αλληλουχίας, μαζί με πρόσθετη βιοπληροφορική ανάλυση των γονιδιωμάτων, θα διαρκέσει δύο έως τέσσερις εβδομάδες ακόμη.

Εν τω μεταξύ, οι κτηνίατροι της ISU συνεργάζονται με παραγωγούς και τοπικούς κτηνιάτρους για να ενισχύσουν τις διαδικασίες βιοπεριορισμού για να αποτρέψουν την εξάπλωση των βακτηρίων. Αυτό σημαίνει επανεπεξεργασία διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων, ώστε οι εργαζόμενοι και ο εξοπλισμός να μην μεταφέρουν τα βακτήρια από μια μολυσμένη τοποθεσία σε μια μη μολυσμένη τοποθεσία.

Οι κτηνίατροι της ISU αναζητούν επίσης όλες τις πιθανές οδούς που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στο ξέσπασμα της επιδημίας. Εξετάζουν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των ζωοτροφών, τις διαδικασίες σίτισης, τη μεταφορά ζώων, τη συντήρηση του εξοπλισμού και άλλους πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν.

Οι κτηνίατροι της ISU συντονίζονται επίσης συνεχώς με τους τοπικούς κτηνιάτρους για να παρακολουθούν τα νέα κρούσματα. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ιατρικής Χοίρων στην Πολιτεία της Αϊόβα διοργάνωσε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με διάφορους ενδιαφερόμενους για να βοηθήσει τους παραγωγούς να ενισχύσουν τα μέτρα βιοπεριορισμού και την ετοιμότητά τους.

Ο Holtkamp τόνισε ότι τα βακτήρια δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ ότι αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο, ούτε καθιστά το χοιρινό κρέας μη ασφαλές για κατανάλωση.

 

Πηγή: Iowa State University veterinarians investigating unusual bacterial disease in central Iowa pigs

08.03.2022

https://www.news.iastate.edu/news/2022/03/08/appbacteria