εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπορικές Διαπραγματεύσεις ΕΕ με ΗΠΑ

0 comments

 

 
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ζήτησε στις 15 Ιουλίου τον άμεσο τερματισμό των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ, επικαλούμενη την αντίθεση της ευρωπαϊκής κοινωνίας.
 
 
 
Ο συντονιστής της ευρωπαϊκής αριστεράς στην επιτροπή διεθνούς εμπορίου, Helmut Scholz, ζήτησε από τον Επίτροπο Εμπορίου De Gucht να λάβει υπόψη του σοβαρά τις ανησυχίες από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας των πολιτών και πρόσθεσε:
 
«Πιστεύετε πραγματικά ότι οι παραγωγοί μικρής κλίμακας και οι καταναλωτές επιθυμούν την περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου γεωργικών προϊόντων; Σας διαβεβαιώνω πως όχι», τόνισε.
«Στα μάτια των πολιτών μας, οι ΗΠΑ είναι ένοχες για κατασκοπεία και κλοπή δεδομένων. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς τους διαπραγματευτές. Εφ ‘όσον οι Αμερικανοί δεν θέλουν να δεσμευτούν για την προστασία των δεδομένων των πολιτών της ΕΕ και να μας σέβονται, δεν υπάρχει καμία βάση για μια εμπορική συμφωνία», συμπέρανε.
 
Η Σοφία Σακοράφα, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην EurActiv.gr στο Στρασβούργο, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικός απέναντι στη συμφωνία, διότι συνδράμει καθοριστικά στην επιβολή του «κεφαλαίου έναντι της πολιτικής».
 
«Είμαστε αρνητικοί στις διαδικασίες που ακολουθούνται, διότι έτσι όπως πάει να περάσει ευνοεί αυτό που έχει ξεκινήσει, το κεφάλαιο δηλαδή να προσπαθεί να επιβληθεί στην πολιτική, περνώντας ρυθμίσεις που θα είναι πολύ σκληρές τα επόμενα χρόνια. Δεν θα υπάρχει το εμπόριο όπως το γνωρίζαμε και θα είμαστε πλήρως υποταγμένοι πραγματικά σε εκείνους που διαφεντεύουν τις τύχες των λαών, και σε συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα», υπογράμμισε.