εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κανόνες για την καλή διαβίωση των ζώων στο αγρόκτημα

0 comments
Κανόνες για την καλή διαβίωση των ζώων στο αγρόκτημα

 

 

Το Κοινοβούλιο ζητά σαφέστερους κανόνες, υποστήριξη από τους αγρότες που τους εφαρμόζουν στην πράξη και αμοιβαιότητα για τα εισαγόμενα προϊόντα.

 

 

Οι ευρωβουλευτές ζητούν σαφήνεια και ομοιόμορφη εφαρμογή και συγκεκριμένα:

  • Λιγότερο περιθώριο ερμηνείας των κανόνων της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων στο αγρόκτημα
  • Χρηματοδότηση για τους αγρότες και αμοιβαιότητα στις εισαγωγές
  • Εναρμονισμένο σύστημα επισήμανσης της καλής μεταχείρισης των ζώων της ΕΕ

Η νομοθεσία της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων στο αγρόκτημα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί για να διασφαλιστεί η πιο ομοιόμορφη εφαρμογή στα κράτη μέλη.

Στο ψήφισμα σχετικά με την έκθεση εφαρμογής για τη νομοθεσία της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων στο αγρόκτημα, που εγκρίθηκε στις 15.02.2022 με 496 ψήφους υπέρ, 140 κατά και 51 αποχές, οι ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον εισηγητή Jérémy Decerle (Renew, FR) τονίζουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για την καλή διαβίωση των τα ζώα παραγωγής τροφίμων δεν εφαρμόζεται πλήρως σε όλα τα κράτη μέλη.

Ομοιόμορφη υλοποίηση και υποστήριξη των αγροτών

Το ψήφισμα ζητά σαφέστερους κανόνες της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων αφήνοντας λιγότερο περιθώριο ερμηνείας. Η νομοθεσία πρέπει να μεταφερθεί ομοιόμορφα και πλήρως σε όλα τα κράτη μέλη, αντί να γίνει αυστηρότερη ή να επεκταθεί περαιτέρω. Η αναθεώρηση των κανόνων για την καλή διαβίωση των ζώων θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, σε εκτιμήσεις επιπτώσεων και σε προσέγγιση ανά είδος, αναφέρει το κείμενο.

Το Κοινοβούλιο προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι πρακτικές που αποσκοπούν στη βελτίωση της ευημερίας των ζώων μπορεί να επιφέρουν υψηλότερο κόστος παραγωγής και να αυξήσουν τον φόρτο εργασίας των αγροτών. Ως εκ τούτου, οι γεωργοί πρέπει να έχουν επαρκή χρόνο, υποστήριξη, κατάρτιση και χρηματοδότηση, επιμένουν οι ευρωβουλευτές.

 

Αμοιβαιότητα στις εισαγωγές

Η ενημέρωση των κανόνων για την καλή διαβίωση των ζώων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα των αγροτών της ΕΕ στην παγκόσμια γεωργική αγορά, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές. Για το λόγο αυτό, καλούν την Επιτροπή να διαπραγματευτεί ρήτρες αμοιβαιότητας σε πολυμερές επίπεδο και σε διμερείς συμφωνίες σχετικά με τη συμμόρφωση με τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων για τα εισαγόμενα προϊόντα. Η εισαγωγή στην Ευρώπη ζωικού κεφαλαίου ή κρέατος που δεν συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων θα πρέπει να απαγορευτεί, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο.


Σήμανση καλής μεταχείρισης ζωικών προϊόντων

Καθώς τα ισχύοντα εθελοντικά και κυρίως ιδιωτικά συστήματα επισήμανσης για την καλή διαβίωση των ζώων της ΕΕ ποικίλλουν σημαντικά, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ένα υποχρεωτικό πλαίσιο της ΕΕ για την εθελοντική επισήμανση, το οποίο θα παρείχε ένα πρακτικό πλαίσιο αλλά θα άφηνε περιθώρια για ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

 

Επόμενα βήματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων και θα υποβάλει πρόταση για τη σήμανση για την καλή διαβίωση των ζώων έως τα τέλη του 2023.

 

Ιστορικό 

Το ψήφισμα αφορά στην εφαρμογή οδηγιών σχετικά με την προστασία των ζώων που εκτρέφονται για εκτροφή, την προστασία των ωοπαραγωγών ορνίθων, των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος, των μόσχων και των χοίρων.

Πηγή: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220210IPR23030/on-farm-animal-welfare-rules-meps-call-for-clarity-and-uniform-implementation