εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προώθηση της παραγωγής και της χρήσης φυκιών στη διατροφή των ζώων

0 comments
Προώθηση της παραγωγής και της χρήσης φυκιών στη διατροφή των ζώων

 

 

Παρά τα πολλά οφέλη των φυκιών, όπως υψηλή διατροφική αξία και βιωσιμότητα, η παραγωγή και η κατανάλωσή τους στην Ευρώπη αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς.

 

 

Tην «EU4Algae», μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα φύκια, η οποία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας φυκιών και στην προώθηση των φυκιών για μαγειρική και άλλες χρήσεις από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ, εγκαινιάζει η Κομισιόν, από κοινού με διάφορους εταίρους.

Στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τα φύκια έχουν ταυτοποιηθεί ως μια σημαντική πηγή εναλλακτικών πρωτεϊνών για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, ενώ αναγνωρίζεται και ο ρόλος τους στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η συμβολή τους στην παροχή ορισμένων οικοσυστημικών υπηρεσιών όπως η απορρόφηση πλεοναζόντων θρεπτικών ουσιών και η παροχή στους καταναλωτές προϊόντων υδατοκαλλιέργειας με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αναγνωρίζεται στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική υδατοκαλλιέργεια στην ΕΕ για την περίοδο 2021 έως 2030, καθώς και στην ανακοίνωση για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, οι οποίες εκδόθηκαν τον Μάιο του 2021.

Η πλατφόρμα θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων καλλιεργητών, παραγωγών και πωλητών φυκιών, των φορέων ανάπτυξης τεχνολογίας, καθώς και των επενδυτών, των δημόσιων αρχών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ερευνητών και των ΜΚΟ.

Θα λειτουργεί επίσης ως ενιαίος κόμβος πληροφόρησης για προκηρύξεις χρηματοδότησης, έργα, επιχειρηματικές πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές που σχετίζονται με τα φύκη.

Πέραν της γαστρονομίας, τα φύκια έχουν αναδειχθεί σε περιζήτητη πρώτη ύλη για βιώσιμες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως τα βιοαποδομήσιμα πλαστικά. Επιπλέον, η παραγωγή τους συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ωκεανών μέσω της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα, του φωσφόρου και του αζώτου στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Επίσης παρέχουν καταφύγιο σε πολλά θαλάσσια ζώα, ενισχύοντας έτσι την υποβρύχια βιοποικιλότητα.