εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διεθνείς τιμές στο κρέας

0 comments
Διεθνείς τιμές στο κρέας

 

Αυξημένος ήταν τον Ιανουάριο ο Δείκτης του FAO για τις διεθνείς τιμές των τροφίμων. Ο Δείκτης κινήθηκε στη μέση τιμή των 135,7 μονάδων τον Ιανουάριο 2022, υψηλότερα κατά 1,5 μονάδες (1,1%) συγκριτικά με τον Δεκέμβριο 2021. Οι υπο-δείκτες για το κρέας και τα δημητριακά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, και η αύξηση του γενικού Δείκτη Τροφίμων οφείλεται εν πολλοίς στην πορεία που ακολούθησαν οι τιμές σε φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, για τον Δείκτη Τιμών Κρέατος: Κινήθηκε στις 112,6 μονάδες τον Ιανουάριο 2022, ελαφρώς πάνω από το επίπεδο του Δεκεμβρίου 2021, αλλά 17,3% υψηλότερα από τον Ιανουάριο του 2021.

Τον φετινό Ιανουάριο, οι τιμές στο βόειο έφτασαν σε νέο υψηλό, τροφοδοτούμενες από την ισχυρή εισαγωγική ζήτηση που παρουσιάστηκε διεθνώς και υπερέβη την διαθεσιμότητα εξαγωγών (της Βραζιλίας και της Ωκεανίας βασικά), οι οποίες ήταν περιορισμένες εξαιτίας της χαμηλότερης προσφοράς βοοειδών προς μεταποίηση. Οι τιμές στο βοειο βρέθηκε σχεδόν 29% υψηλότερα από τον Ιανουάριο 2021.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές στο χοιρινό αυξήθηκαν ελαφρώς, καθώς οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και το υψηλό κόστος εισροών μείωσαν την προσφορά παγκοσμίως, αντισταθμίζοντας την πτωτική πίεση που άσκησε η επιβράδυνση των κινεζικών εισαγωγών.

Αντιθέτως, οι τιμές στο πρόβειο κρέας και στο κρέας πουλερικών μειώθηκαν περαιτέρω, καθώς η εξαγωγική διαθεσιμότητα ήταν μεγαλύτερη από την εισαγωγική ζήτηση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η προσφορά ήταν περιορισμένη, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παραγωγή και μεταφορά λόγω COVID-19, και της επιδημίας γρίπης των πτηνών που έχει πλήξει μερικές από τις μεγάλες παραγωγικές χώρες.