εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι παγκόσμιες αγορές ζωικής πρωτεΐνης θα διευθετηθούν το 2022

0 comments
Οι παγκόσμιες αγορές ζωικής πρωτεΐνης θα διευθετηθούν το 2022

 

 

Οι παγκόσμιες αγορές ζωικών πρωτεϊνών θα αρχίσουν να εγκαθίστανται το 2022, αλλά πολλοί παράγοντες της αλλαγής – υψηλότερο κόστος εισροών, μετάβαση σε πιο βιώσιμες πρωτεΐνες, βιοασφάλεια και COVID-19 – θα παραμείνουν, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Rabobank.

 

 

 

Οι τιμές των ζωικών πρωτεϊνών αναμένεται να παραμείνουν σταθερές το 2022, με ορισμένες εξαιρέσεις, και αναμένεται επέκταση σε όλες τις μεγάλες περιοχές παραγωγής για το κύριο είδος, δήλωσε η Rabobank στο Global Animal Protein Outlook 2022. Το χοιρινό, τα πουλερικά και η υδατοκαλλιέργεια αναμένεται να δουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ το βόειο κρέας και τα άγρια ​​θαλασσινά αναμένεται να μειωθούν ελαφρά.

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη του αριθμού των χοίρων της Κίνας αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος και ίσως ο μοναδικός μοχλός ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς το 2022, ακολουθούμενη από τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Βόρεια Αμερική και τη Βραζιλία. Περιορισμένη ανάπτυξη αναμένεται στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ευρώπη.

 

Οι τιμές των ζωοτροφών σταθεροποιούνται, τα περιθώρια παραμένουν στενά

Μετά από ένα έτος υψηλών και ασταθών τιμών των ζωοτροφών, το 2022 αναμένεται να φέρει σταθεροποίηση, αλλά τα περιθώρια θα παραμείνουν στενά. Στη Βόρεια Αμερική, οι τιμές των ζωοτροφών θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια και τα επίπεδα εξαγωγών αναμένεται να είναι τα δεύτερα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί.

«Ενώ οι εύρωστες εξαγωγές και η εγχώρια ζήτηση θα στηρίξουν τις τιμές, η δημιουργία αποθεμάτων σόγιας και καλαμποκιού θα κρατήσει ένα πλαφόν στα επίπεδα τιμών», ανέφερε η έκθεση.

Στη Βραζιλία, οι ελκυστικές τιμές και η υποτίμηση του ρεάλ θα οδηγήσουν σε αυξημένες φυτεύσεις σόγιας και καλαμποκιού σαφρίνια.

Στην Ευρώπη, η συμπερίληψη του σιταριού στις ζωοτροφές θα αυξηθεί ενώ η συμπερίληψη του κριθαριού θα μειωθεί. Οι υψηλές τιμές δημιουργούν δυνατότητες επέκτασης της περιοχής σιτηρών το 2022-23.

Η χειμερινή σοδειά της Αυστραλίας το 2021 αναμένεται να είναι 25% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας και οι τιμές των σιτηρών ζωοτροφών θα εξαρτηθούν από την παγκόσμια ζήτηση.

Η παραγωγή καλαμποκιού της Κίνας αναμένεται να ανακάμψει, αλλά οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σχετικά υψηλές.

«Τα αδύναμα περιθώρια κτηνοτροφίας και οι κυβερνητικές πολιτικές περιορίζουν τη χρήση αλεύρων σόγιας στις ζωοτροφές και επομένως αναμένουμε ότι οι τιμές του σόγιαλευρου θα παραμείνουν σταθερές μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με την παγκόσμια δυναμική να αντιπροσωπεύει σημαντικές αβεβαιότητες», δήλωσε η Rabobank.

 

Καυτά θέματα για το 2022

Η Rabobank αναφέρει ότι τα καυτά θέματα που θα απασχολήσουν τις αγορές ζωικής πρωτεΐνης το 2022 είναι ο πληθωρισμός, η βιωσιμότητα και η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF).

Το αυξανόμενο κόστος εργασίας, ενέργειας και ζωοτροφών δημιουργεί πίεση σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ζωικών πρωτεϊνών. Το ερώτημα που διαφαίνεται στην αγορά είναι: «Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων θα αντισταθμίσει τις αυξανόμενες πιέσεις του κόστους παραγωγής;» αναφέρει η έκθεση. Το πού θα καταλήξει η μετακύλιση του κόστους το 2022 εξαρτάται από το τι θα συμβεί με το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί το 2021 και από το πού βρίσκεται η ισχύς των τιμών στις αλυσίδες ζωικής πρωτεΐνης.

«Σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολο να δούμε αν οι περισσότερες πιέσεις κόστους θα μετριαστούν ουσιαστικά το 2022, αν και θα υπάρξουν σημαντικές περιφερειακές διακυμάνσεις», ανέφερε η έκθεση.

Οι βελτιώσεις στη βιωσιμότητα έχουν κόστος, είπε η Rabobank, επομένως χρειάζονται κίνητρα για να οδηγηθούν αυτές οι αλλαγές σε κλίμακα, ενώ θα χρειαστεί ευθυγράμμιση με ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού για την επίτευξη των στόχων.

«Η βελτιωμένη αποδοτικότητα της παραγωγής, η φήμη της επωνυμίας, η πρόσβαση σε κεφάλαιο και η ρυθμιστική πίεση πιθανότατα θα παράσχουν ισχυρότερο κίνητρο για τις αλυσίδες εφοδιασμού ζωικών πρωτεϊνών να κλιμακώσουν τις βελτιώσεις βιωσιμότητας», ανέφερε η έκθεση.

Στην Ασία, η κύρια αβεβαιότητα για τις αγορές ζωικής πρωτεΐνης παραμένει η ΑΠΧ, αλλά ο αντίκτυπος της νόσου έχει μειωθεί. Η Κίνα και το Βιετνάμ ανακάμπτουν από προηγούμενα κρούσματα, αλλά οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα και η Ινδία εξακολουθούν να βλέπουν την παραγωγή χοιρινού κρέατος να επηρεάζεται. Τα κρούσματα ASF παραμένουν υψηλά κατά μήκος των συνόρων Γερμανίας-Πολωνίας, δημιουργώντας προκλήσεις για την ΕΕ. Τα κρούσματα συνεχίζονται στη Ρωσία και η Αμερική παραμένει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για την ασθένεια μετά τον εντοπισμό της στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

 

Πηγή: https://www.feedstrategy.com/business-markets/rabobank-global-animal-protein-markets-to-settle-in-2022/#:~:text=Global%20animal%20protein%20markets%20will,to%20a%20new%20Rabobank%20report.

Μετάφραση: Κ. Μυλωνά