εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προβλέψεις της για τις αγορές των κτηνοτροφικών προϊόντων

0 comments
Προβλέψεις της για τις αγορές των κτηνοτροφικών προϊόντων

 

 

Τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τις αγορές αγροτικών προϊόντων εξέδωσε η Commission, αναλύοντας τους βασικούς οδηγούς των εξελίξεων.

 

 

 

Ένας συνδυασμός παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η οικονομική ανάκαμψη σε Ε.Ε., ΗΠΑ και Κίνα, συμβάλλουν στην τρέχουσα αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων, όπως εξηγεί το η Βραχυπρόθεσμη Επισκόπηση του Φθινοπώρου 2021. Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, ιδίως του φυσικού αερίου, φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα και αυτό έχει ισχυρό αντίκτυπο στις τιμές των λιπασμάτων, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα έτος. Η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκε από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα της COVID-19, ιδιαίτερα στην Ασία, αυξάνει την ένταση στις αγορές βασικών προϊόντων. Αυτοί είναι, συνεπώς, μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στις αγορές αγροτικών προϊόντων το φθινόπωρο 2021.

Ειδικότερα όσον αφορά την αγορά προϊόντων ζωικής προέλευσης, η εικόνα που παρουσιάζει είναι μικτή. Ενώ οι τιμές στο βόειο, στο κρέας πουλερικών και στα γαλακτοκομικά είναι σχετικά καλές, τα περιθώρια κέρδους συμπιέζονται από την αύξηση στα κόστη των ζωοτροφών και στις τιμές εισροών. Οι εκτατικές γαλακτοπαραγωγικές και κρεοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις αναμένεται ωστόσο ότι θα επωφεληθούν φέτος από την άφθονη διαθεσιμότητα βοσκής. Ο τομέας του χοιρινού κρέατος έχει μπροστά του μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με πτωτικές τιμές (που προκύπτουν από αυξανόμενη παραγωγή, περιορισμένη εγχώρια ζήτηση και μειωμένη εισαγωγική ζήτηση εκ μέρους της Κίνας) και υψηλότερα κόστη.

Πιο συγκεκριμένα:

Η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς το 2021, κυρίως λόγω μείωσης του πληθυσμού των αγελάδων (κρεοπαραγωγικής και γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης) σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ζήτηση από τις υπηρεσίες εστίασης. Οι εξαγωγές σε υψηλής αξίας αγορές όπως η Ιαπωνία, η Νορβηγία και το Χονγκ Κονγκ, αυξάνονται – εν τούτοις οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν σημαντική μείωση λόγω εμπορικών τριβών.

Η τρέχουσα κατάσταση υπερπροσφοράς στην αγορά χοιρινού κρέατος της Ε.Ε. οδηγεί σε μείωση της τιμής εν μέσω υψηλού κόστους ζωοτροφών. Ωστόσο, η δυσκολία θα βαίνει μειούμενη μέχρι το τέλος του 2021, καθώς η αύξηση της παραγωγής θα επιβραδυνθεί. Οι αυξημένες εξαγωγές προς αρκετούς προορισμούς αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αντισταθμίζουν τη μείωση των εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιπτώσεις της γρίπης των πουλερικών (ΓΠ), η μειωμένη ζήτηση από τις υπηρεσίες εστίασης και το κόστος των ζωοτροφών πλήττουν την παραγωγή πουλερικών της Ε.Ε., που αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 1% το 2021. Οι εμπορικοί εταίροι της ΕΕ εφαρμόζουν απαγορεύσεις εισαγωγών λόγω της ΓΠ, και αυτό επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές φέτος. Ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο το 2022 μοιάζει ωστόσο πολύ πιθανό παρά την επικείμενη έναρξη ισχύος των υγειονομικών ελέγχων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αγορά πρόβειου κρέατος βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη έλλειψη προσφοράς, που οδηγεί σε σχετικά υψηλές τιμές. Οι εξαγωγές από τη Νέα Ζηλανδία ανακατευθύνονται εν μέρει προς την Ασία. Επιπλέον, οι εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με το Ην. Βασίλειο όπως έχουν διαμορφωθεί, συνεχίζουν να πιέζουν πτωτικά τις εξαγωγές και τις εισαγωγές.