εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι κλιματικές επιπτώσεις των σιτηρεσίων των παραγωγικών ζώων μπορούν πλέον να μετρηθούν

0 comments
Οι κλιματικές επιπτώσεις των σιτηρεσίων των παραγωγικών ζώων μπορούν πλέον να μετρηθούν

 

 

Το να κάνουμε την κτηνοτροφία πιο βιώσιμη ξεκινά με μια κριτική ματιά στις επιλογές ζωοτροφών και διαχείρισης που έγιναν. Μια αξιολόγηση του κύκλου ζωής μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του πόσο βιώσιμες είναι πραγματικά αυτές οι επιλογές σε μια κτηνοτροφική μονάδα.

 

 

 

Στην πρόσφατη διάσκεψη για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, οι παγκόσμιοι ηγέτες συζήτησαν πώς να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Η γεωργία είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο, που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Στη Διάσκεψη για το Κλίμα έγιναν τολμηρές δηλώσεις που επηρεάζουν τις γεωργικές πρακτικές παγκοσμίως. Η δέσμευση για το μεθάνιο ανακοινώθηκε επίσημα στην COP26 και συγκεκριμένα για μείωση των εκπομπών του ισχυρού αερίου θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2020.

Σχεδόν 90 χώρες έχουν ενταχθεί σε αυτήν την προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της ΕΕ μέχρι στιγμής. Επίσης, η COP26 διευκόλυνε το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη και 12 εταίρους να ανακοινώσουν το Regen10, ένα φιλόδοξο συλλογικό σχέδιο δράσης για την αναμόρφωση των συστημάτων παραγωγής τροφίμων, παγκοσμίως, σε μια δεκαετία.

 

Οι συμφωνίες που έγιναν στη διάσκεψη για το κλίμα μπορούν να είναι επιτυχείς μόνο όταν ο κλάδος αλλάζει παράλληλα και εφαρμόζει λύσεις για να κάνει τη γεωργία πιο βιώσιμη, χωρίς απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες. Η επεξεργασία των ζωοτροφών, η χρήση ορισμένων συστατικών και οι πρακτικές διαχείρισης της εκμετάλλευσης όσον αφορά την ενέργεια, την κοπριά μεταξύ άλλων, όλα επηρεάζουν το πόσο βιώσιμο είναι ένα αγρόκτημα.

 

Ζωικά μοντέλα (διαθέσιμα για διάφορα είδη ζώων) χρησιμοποιούνται από διατροφολόγους ζώων για να προβλέψουν την επίδραση ορισμένων επιλογών για τις ζωοτροφές στα ζώα και στα οικονομικά. Προσθέτοντας την αξιολόγηση του κύκλου ζωής, είναι πλέον δυνατό να προβλεφθούν οι επιπτώσεις σε περιβαλλοντικούς δείκτες, όπως η οξίνιση του εδάφους, η χρήση γης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η λειψυδρία. Για παράδειγμα, μπορούν να υπολογιστούν τα επίπεδα περιβαλλοντικών ρύπων, όπως το άζωτο και ο φώσφορος, που θα διατηρηθούν στο ζώο έναντι των εκκρίσεων. Άλλοι δείκτες, όπως επιλογές διαχείρισης αγροκτημάτων, μέθοδοι μεταφοράς των προϊόντων και αποστάσεις αποστολής μπορούν επίσης να ενσωματωθούν στο μοντέλο.

 

Αξιολόγηση και πρόβλεψη

Η προσθήκη της αξιολόγησης του κύκλου ζωής στο μοντέλο προσθέτει ένα πολύτιμο «σύνολο δεδομένων αποτυπώματος- footprint data set» για την υποστήριξη αποφάσεων σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης της φάρμας, τις μετακινήσεις των χοίρων, αλλά και την προμήθεια συστατικών ζωοτροφών. Για παράδειγμα, οι παχυντές χοίρων μπορούν να αξιολογήσουν πώς οι αλλαγές θα επηρεάσουν την αλυσίδα εφοδιασμού από το αγρόκτημα στο πιρούνι και οι εταιρείες γενετικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μοντέλο για να καθορίσουν τις απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά.

Από τη σκοπιά της διατροφής ακριβείας, οι χρήστες μπορούν να δουν πώς κάθε θρεπτικό συστατικό σε ένα σιτηρέσιο συμβάλλει στο συνολικό περιβαλλοντικό προφίλ μιας επιχείρησης και στην επίδρασή τους στην απόδοση των ζώων. Η βιωσιμότητα στο αγρόκτημα γίνεται ακόμη πιο σημαντική καθώς οι χώρες εξετάζουν τους φόρους άνθρακα για τον αγροτικό τομέα (συζητιούνται οι φόροι στα σύνορα των κρατών σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και επομένως εξάγεται). Παραδοσιακά, τα μοντέλα παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές και ζωικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να αναμένονται από διαφορετικές επιλογές, αλλά οι περιβαλλοντικοί δείκτες υστερούσαν. Τώρα, μετά την COP26 οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις έρχονται σε προτεραιότητα και είναι μετρήσιμοι.