εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προσαρμογή των κτιρίων των χοίρων στην κλιματική αλλαγή

0 comments
Προσαρμογή των κτιρίων των χοίρων στην κλιματική αλλαγή

 

Τα όλο και πιο ζεστά καλοκαίρια και οι ψυχρότεροι χειμώνες μπορεί να επηρεάσουν αμφότερα την παραγωγικότητα των χοίρων. Ως αποτέλεσμα, ο τρόπος κατασκευής των κτιρίων στα οποία εκτρέφονται οι χοίροι που κάποτε ήταν κατάλληλα τώρα αμφισβητούνται.

 

 

Οι προσαρμογές όσον αφορά την κατασκευή των κτιρίων, τον εξοπλισμό και τη διαχείριση πρέπει να επαναξιολογηθούν.

Οι συνθήκες περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία) έχουν σημαντική επίδραση στην απόδοση του χοίρου. Λόγω της γενετικής επιλογής για πιο αδύνατα ζώα με μειωμένη όρεξη, οι χοίροι είναι όλο και πιο ευαίσθητοι στη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι χοίροι χρησιμοποιούν μέρος της αποθηκευμένης ενέργειας για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος σε βάρος της ανάπτυξης και της αποδοτικότητας των ζωοτροφών. Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί μείωση της κατανάλωσης ζωοτροφών και του ρυθμού ανάπτυξης, ακόμη περισσότερο σε υγρές συνθήκες.

Οι χοίροι εκτρέφονται σε εσωτερικούς χώρους για να μετριάσουν τις επιπτώσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος στην απόδοση. Ωστόσο, οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν. Για παράδειγμα, τα κύματα καύσωνα που παρατηρήθηκαν επανειλημμένα στα τέλη της άνοιξης ή το καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα επεισόδια εξασθένησαν την απόδοση και αύξησαν τα ποσοστά απώλειας. Οι τεχνικές επιλογές για τη διαμόρφωση των κτιρίων πρέπει να αναθεωρηθούν. Ο εξοπλισμός, η μόνωση και οι κανονισμοί αμφισβητούνται τόσο για υφιστάμενα όσο και για νέα κτίρια. Οι αλλαγές στις τεχνικές επιλογές και τη διαχείριση πρέπει να προταθούν και να αξιολογηθούν όσον αφορά κριτήρια όπως οι τεχνικές και οικονομικές επιδόσεις καθώς και η κατανάλωση ενέργειας.

Για κάθε ρύθμιση που θα γίνεται, συγκρίνεται η μέση απόδοση που επιτυγχάνεται με την προσομοίωση σε πολλές παραμέτρους, όπως η αυξητική απόδοση χοίρων, το περιθώριο κόστους ζωοτροφών, η απέκκριση αζώτου και η συνολική κατανάλωση ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας λόγω της συνολικής πρόσληψης ζωοτροφών).

Πηγή: www.pigprogress – A model to adapt pig buildings to climate