εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τάσεις στην Παραγωγή, την Κατανάλωση και το Εμπόριο του Κρέατος στην ΕΕ

0 comments
Τάσεις στην Παραγωγή, την Κατανάλωση και το Εμπόριο του Κρέατος στην ΕΕ

 

Μείωση στην ευρωπαϊκή παραγωγή βόειου το 2021 (-0,9%), υψηλές εξαγωγές χοιρινού, 1,5% αναμενόμενη ανάκαμψη στις εξαγωγές κρέατος πουλερικών, αλλά και 1,6% μείωση της προσφοράς ευρωπαϊκού πρόβειου κρέατος, είναι μερικές από τις βασικές εξελίξεις που αναμένονται για φέτος στον ευρωπαϊκό κλάδο κρέατος.

 

 

Τα στοιχεία προέρχονται από την έκδοση Άνοιξη 2021 των Βραχυπρόθεσμων Προοπτικών για τις Αγορές Αγροτικών Προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ευρ. Ένωση αναμένεται ελαφρώς μειωμένη το 2021, κυρίως λόγω μιας δομικής προσαρμογής του κλάδου –τόσο στην κρεοπαραγωγική όσο και στη γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση– σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ζήτηση. Οι εξαγωγές σε αγορές υψηλής αξίας εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται χάρη στις πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες (π.χ. με Καναδά, Ιαπωνία). Η κατανάλωση μειώθηκε το 2020 (-2,5%) και αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί και το 2021 κατά -1%, παρά την ανάκαμψη της ζήτησης που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
  2. Το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στη Γερμανία στα μέσα του Σεπτεμβρίου 2020 είχε ως αποτέλεσμα την άμεση απαγόρευση των εξαγωγών γερμανικού χοιρινού σε βασικούς εταίρους: Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Ωστόσο, άλλες χώρες της Ε.Ε. κάλυψαν το κενό και το ενωσιακό εμπόριο αποδείχθηκε ανθεκτικό, με αποτέλεσμα τη συνέχιση εξαγωγών σε υψηλά επίπεδα. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,7% το 2021. Η κατά κεφαλή κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,4%. Οι εξαγωγές θα παραμείνουν το 2021 σε υψηλό επίπεδο.
  3. Ο τομέας του κρέατος πουλερικών συνεχίζει να αναπτύσσεται αργά στην Ε.Ε. Αν και το διεθνές εμπόριο αναμένεται να ανακάμψει ξανά, τα μέτρα περιορισμού της COVID-19 στην Ε.Ε. και η γρίπη των πτηνών ασκούν σημαντική πτωτική πίεση στην αγορά. Μέχρι τον χειμώνα 2020/21, η γρίπη των πτηνών έχει εντοπιστεί σε πτηνοτροφικές μονάδες σε 18 χώρες της Ε.Ε., επηρεάζοντας τη δυναμική της παραγωγής και των εξαγωγών της Ε.Ε. Συνολικά, προβλέπεται μέτρια αύξηση της παραγωγής για το 2021 (+1%).
  4. Η ευρωπαϊκή αγορά αιγοπρόβειου κρέατος βρίσκεται ενώπιον μεγάλων παγκόσμιων και εγχώριων ελλείψεων στον εφοδιασμό του προϊόντος (η παραγωγή της ΕΕ θα μειωθεί κατά 1%), οδηγώντας σε σχετικά υψηλές τιμές. Οι εξαγωγές της Νέας Ζηλανδίας ανακατευθύνονται εν μέρει στην Ασία. Επιπλέον, η εμπορική σχέση της Ε.Ε. με το Ην. Βασίλειο προσθέτει αβεβαιότητα στην τελική εικόνα.