εγγραφείτε: Άρθρα

leader

EFSA: Υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη

0 comments
EFSA: Υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη

 

 

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει τις πρώτες περιπτώσεις Γρίπης των Πτηνών αυτήν την περίοδο, ενώ κάποιες εστίες επιβεβαιώθηκαν στην Ασία.

 

 

Στην Ευρώπη 

Στην τελευταία εκτίμησή της, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προειδοποιεί ότι υπάρχει πλέον υψηλός κίνδυνος εμφάνισης πολύ παθογόνων εστιών γρίπης των πτηνών (HPAI) σε χώρες που σήμερα δεν έχουν τη νόσο στην Ευρώπη.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, το ίδιο πρακτορείο είχε εκδώσει μια γενική προειδοποίηση για την Ευρώπη με βάση τα αναφερόμενα κρούσματα πουλερικών και άγριων πτηνών στη Ρωσία και το Καζακστάν. 

Μετάδοση στον άνθρωπο 

Επί του παρόντος, η απειλή για την ανθρώπινη υγεία είναι «πολύ χαμηλή», σύμφωνα με την EFSA. Ωστόσο, η φύση των ιών που εξελίσσονται αντιπροσωπεύει κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους. Καθώς ο αριθμός των εστιών πουλιών που επιβεβαιώθηκαν τον τελευταίο μήνα υπερβαίνει τα 300, η ​​EFSA επέστησε την προσοχή σε αυτήν την πιθανή μελλοντική εξέλιξη.

«Η πρόληψη περαιτέρω κλιμάκωσης αυτών των επιδημιών θα απαιτήσει στενή συνεργασία μεταξύ των υγειονομικών, δημόσιων, περιβαλλοντικών και επαγγελματικών υγειονομικών αρχών – με άλλα λόγια, μια συνολική προσέγγιση για την υγεία – σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Nik Kriz, επικεφαλής της Μονάδας Υγείας Ζώων και Φυτών της EFSA.

Εκτός από τη στενή παρακολούθηση της γενετικής σύνθεσης των ιών που κυκλοφορούν, η EFSA καλεί τους εθνικούς κτηνιατρικούς οργανισμούς να συνεχίσουν την επιτήρηση τόσο των άγριων όσο και των κατοικίδιων πτηνών και να διασφαλίσουν την επιβολή μέτρων ελέγχου μετά από οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη εστία.

Κρούσματα στην Ευρώπη

Επιβεβαιώθηκε τα πρώτα κρούσματα Γρίπης των Πτηνών στην Κροατία, την ηπειρωτική Γαλλία, την Ιταλία, τη Σλοβενία. Για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, ο ιός H5N8 HPAI εντοπίστηκε στην Κροατία. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE), περισσότερες από 4.300 γαλοπούλες κρέατος πέθαναν σε ένα αγρόκτημα στην Koprivnica-Krizevci την προηγούμενη εβδομάδα. Βρίσκεται στα βόρεια αυτής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο νομός αυτός συνορεύει με την Ουγγαρία.

Ο ίδιος ιός έχει εντοπιστεί στα πουλερικά σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων στην περιοχή Yvelines στη βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με το εθνικό υπουργείο γεωργίας. Όλα τα πουλιά στο κατάστημα έχουν υποβληθεί σε ευθανασία. Την προηγούμενη εβδομάδα, το πρώτο ξέσπασμα της περιόδου αναφέρθηκε στο γαλλικό έδαφος – στο νησί της Κορσικής.

Στην Ιταλία, ένας ιός χαμηλής παθογονικής γρίπης των πτηνών (LPAI) της οικογένειας H5 εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του υπουργείου Υγείας προς τον OIE, εντοπίστηκαν οκτώ κρούσματα μεταξύ περίπου 11.000 κοτόπουλων και πάπιων κρεατοπαραγωγής σε μια φάρμα στην επαρχία της Παβίας στην περιοχή της Λομβαρδίας της βόρειας Ιταλίας. Τα πουλιά δεν είχαν δείξει ούτε συμπτώματα της νόσου, ούτε αυξημένη θνησιμότητα.

Αυτή την εβδομάδα, ένας άγριος κύκνος που βρέθηκε νεκρός στην ακτή της Σλοβενίας διαπιστώθηκε θετικός στον ιό της Γρίπης των Πτηνών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων STA. Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση της σεζόν για αυτό το νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό έθνος που συνορεύει με την Κροατία.

Η Σουηδία επιβεβαίωσε τα πρώτα της κρούσματα HPAI μετά από περισσότερα από τρία χρόνια. Επηρεάστηκε ένα κοπάδι 5.100 γαλοπούλας κρέατος στο Ystad, σύμφωνα με την έκθεση του OIE. Τα 3.320 πουλιά έχουν σφαγεί. Η πληγείσα φάρμα βρίσκεται στο Skåne, μια κομητεία στο νότιο άκρο της χώρας.

Επιβεβαιώθηκαν περαιτέρω κρούσματα στα ευρωπαϊκά πουλερικά 

Στη Γερμανία, μετά την πρόσφατη ανακάλυψη θετικών για τον ιό HPAI άγριων πτηνών στην ίδια περιοχή, το πρώτο ξέσπασμα πουλερικών σημειώθηκε στη γερμανική περιοχή της Κάτω Σαξονίας. Επηρεάστηκε ένα κοπάδι από αυλές 43 ωοτόκων ορνίθων στην περιοχή Aurich, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο γεωργίας. Δεκατέσσερα από τα πουλιά πέθαναν και τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί.

Στη βόρεια γερμανική περιοχή του Σλέσβιχ-Χολστάιν, ο αριθμός των κρουσμάτων HPAI που συνδέονται με τον ίδιο ιό H5N8 έχει αυξηθεί σε τέσσερις. Αυτό ακολούθησε επιβεβαίωση στο OIE για δύο νέα κρούσματα στην περιοχή North Friesland, η οποία επηρέασε συνολικά 2.000 πουλιά σε μικτά κοπάδια πουλερικών.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Γεωργίας των Κάτω Χωρών κατέγραψε δύο νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών, επηρεάζοντας συνολικά 190.000 πουλερικά. Το πρώτο που επιβεβαιώθηκε ήταν ένα αγρόκτημα κρεατοπαραγωγής με 90.000 πουλιά στο Witmarsum (επαρχία Friesland) και ακολουθήθηκε από ένα κοπάδι 100.000 ορνίθων ωοπαραγωγής στο Hekendorp (επαρχία Ουτρέχτης). 

Περισσότερα ευρωπαϊκά άγρια ​​πτηνά είναι θετικά για τον ιό HPAI 

Η πρώτη περίπτωση HPAI H5N8 σε ένα άγριο πουλί επιβεβαιώθηκε στο OIE στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας. Επιπλέον, θετικά για τον ιό κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί για πρώτη φορά σε άγρια ​​είδη στο Βερολίνο και τη Βαυαρία μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς νόσων των ζώων, TSIS.

Αυτή την εβδομάδα, η εθνική κτηνιατρική αρχή του Βελγίου έχει εγγραφεί στο OIE τρεις ακόμη περιπτώσεις HPAI σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Φλάνδρας.

Μετά από προηγούμενες περιπτώσεις HPAI H5N8 σε άγρια ​​και πτηνά σε αιχμαλωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το τμήμα γεωργίας, Defra έχει αναφέρει στο OIE τέσσερις νέες περιπτώσεις σε άγρια ​​είδη. Αυτά βρέθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και σε τρεις αγγλικές περιοχές. Μια πρόσφατη ενημέρωση έδειξε νέες περιπτώσεις σε άγρια ​​και αιχμαλωτικά πτηνά στις επαρχίες Leicestershire και Gloucestershire.

Ασία: νέες περιπτώσεις σε ιαπωνικά πουλερικά, άγρια ​​πτηνά στη Νότια Κορέα 

Τα συνολικά κρούσματα γρίπης των πτηνών που συνδέονται με την παραλλαγή του ιού H5N8 στην Ιαπωνία ανέρχονται πλέον σε οκτώ, αναφέρει η Japan Times. Οι τελευταίες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν σε ένα άλλο κοπάδι πουλερικών στην πόλη Mitoyo. Αυξήθηκε η θνησιμότητα στο κοπάδι περίπου 77.000 κοτόπουλων και το υπόλοιπο κοπάδι θανατώθηκε. Η παθογένεια του ιού βρίσκεται υπό διερεύνηση. Το Mitoyo βρίσκεται στο νομό Kagawa στο νησί Shikoku.

Στη Νότια Κορέα, τα περιττώματα άγριων πτηνών σε δύο τοποθεσίες ειδήσεων έχουν δείξει θετικά για τον ιό H5N8 HPAI, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις ήταν στο νομό Icheon στην επαρχία Gyeonggi και στο νησί του Jeju.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο Γεωργίας διέταξε να διατηρούνται όλα τα πουλερικά στη Νότια Κορέα μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Το μέτρο στοχεύει στην προστασία κοπαδιών κοτόπουλων και πάπιας ελεύθερης εκτροφής από τον κίνδυνο να μολυνθεί από τα άγρια ​​πτηνά.